fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryObezbijeđen pravni osnov za sprovođenje elektronske fiskalizacije

Obezbijeđen pravni osnov za sprovođenje elektronske fiskalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Usvajanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga obezbijeđen je pravni osnov za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, kojim će se omogućiti dostavljanje podataka o prometu proizvoda i usluga i fiskalnih računa Poreskoj upravi (PU) u realnom vremenu.

Iz PU je saopšteno da će podzakonski akti biti donijeti u roku od 60 dana.

“Donošenje Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga inicirano je u cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, praćenja regularnosti poslovanja poreskih obveznika, uspostavljanja većeg stepena poštovanja poreskih propisa, ali i modernizacije načina komunikacije državne uprave sa privredom u skladu sa tehnološkim razvojem i trendovima automatizacije poslovnih procesa”, rekli su iz PU.

Uvođenjem novog sistema omogućiće se prenos podataka o realizovanom prometu sa naplatnih uređaja i računovodstvenih sistema poreskih obveznika direktno na server, odnosno u bazu podataka PU, a cjelokupan proces biće automatizovan. To znači da će sistemi poreskih obveznika komunicirati sa sistemom PU direktno u realnom vremenu, bez uključivanja ljudskog faktora.

“Za uspješnu implementaciju zakonskog i tehničkog rješenja potrebno je da i PU i poreski obveznici prilagode svoje sisteme za evidentiranje prometa, što za većinu poreskih obveznika neće predstavljati značajno administrativno opterećenje”, precizirali su iz PU.

Obveznici koji ne posjeduju naplatne uređaje naprednih generacija, imaće mogućnost i iznajmljivanja uređaja po cijenama koje ne predstavljaju značajno opterećenje za njihov budžet.

“Treba naglasiti da će se sistem elektronske fiskalizacije zasnivati na savremenoj tehnologiji na crnogorskom tržištu, te da će o svim koracima u njegovoj implementaciji poreski obveznici biti blagovremeno obaviješteni, kroz komunikacione kanale i već uspostavljen sistem proaktivne i bliske saradnje”, objasnili su iz PU.

Takođe, po izradi rješenja uslijediće testna faza u kojoj će poreski obveznici moći da provjere funkcionisanje sistema u poslovanju prije početka primjene Zakona, radi blagovremenog otklanjanja eventualnih poteškoća u njegovom funkcionisanju i obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja u fazi produkcije.

“Pri izradi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga korišćena su komparativna iskustva Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja regiona i svijeta, kod kojih postoje slična rješenja koja su se pokazala kao vrlo efikasna”, podsjetili su iz PU.

Takođe, od samog početka u izradu dokumentacije je uključena i privreda, imajući u vidu da su uzete u obzir potrebe, sugestije i komentari poreskih obveznika, kako bi se došlo do teksta zakona koji će biti primjenljiv u praksi.

“Uspješna implementacija zakonskog i tehničkog rješenja imaće značajne benefite i za državu i za privredu, te se očekuje značajan rast javnih prihoda, kako u oblasti poreza na dodatu vrijednost, tako i direktnih poreza, ali i unapređenje poslovnog ambijenta eliminisanjem nelojalne konkurencije i unapređenjem fer tržišne utakmice”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije