fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljen poziv za podršku voćarstvu

Objavljen poziv za podršku voćarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju voćnih zasada, kroz koji poljoprivrednci imaju mogućnost da dobiju do 50 odsto bespovratne podrške za investiciju.

Iz Ministarstva su objasnili da poljoprivredni proizvođači kroz javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a dodatnih pet odsto, odnosno 55 odsto, oni koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi deset hiljada EUR, a minimalna 500 EUR. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu podršku do pet hiljada EUR u toku godine.

Iz Ministarstva su saopštili da se prihvatljive investicije odnose na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj, sistema za navodnjavanje kap po kap, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije, tunela za uzgoj jagoda i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar.

Iz Ministarstva su podsjetili da osim podrške kroz taj javni poziv, voćari imaju moguućnost da iskoriste i brojne druge mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta u cilju unapređenja proizvodnje i uslova na poljoprivrednom gazdinstvu.

„Ove godine imaće i veće subvencije po hektaru, koje su povećane na 200 EUR po hektaru, uz dodatnih deset EUR po hektaru za mlade poljoprivrednike“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su objasnili da je cilj poziva, koji se objavljuje u okviru ovogodišnjeg Agrobudžeta, podsticanja poljoprivrednih proizvođača da podižu savremene profitabilne voćne zasade i modernizuju postojeće.

„Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, povećanje prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da primjeri najsavremenijih voćnih zasada, kakvi su u zemljama EU, postoje i u Crnoj Gori, ali da je potrebno iskoristiti sve potencijale da ih, uz korišćenje podrške, bude mnogo više.

Najčitanije