fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObnovljena zabrinutost za Bliski istok podigla cijene nafte

Obnovljena zabrinutost za Bliski istok podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 66 USD, zbog obnovljenih strahovanja od rasplamsavanja napetosti na Bliskom istoku koja su potisnula u drugi plan rast američkih zaliha i druge naznake prekomjernog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 24 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,61 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 11 centi višoj cijeni, od 59,67 USD, prenosi Hrportfolio.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su krajem prošle sedmice dronom ubile uticajnog iranskog generala, Qasima Suleimania, a Iran je odgovorio raketnim napadima na dvije baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Strah od eskalacije sukoba stišao se nakon što su američki predsjednik Donald Trump i iranski ministar vanjskih poslova, Javad Zarif, poručili da ne žele rat.

Strahovanja su se u petak ponovo rasplamsala nakon što je zapovjednik iranske Revolucionarne garde najavio skorašnju “oštriju osvetu”.

“Neprijateljstva su možda za sada okončana ali dugoročni rizik sukoba sigurno nije iščeznuo. U takvom je okruženju prijetnja poremećaja u snabdijevanju s Bliskog Istoka vrlo živa”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Obnovljena strahovanja od sukoba potisnula su u drugi plan naznake obilnog snabdijevanja.

Izvještaj američke Vlade pokazao je da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za 1,2 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov pad za 3,6 miliona barela.

Kako bi smanjila višak u snabdijevanju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučile su u prvom ovogodišnjem tromjesečju da ograniče snabdijevanje za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona barela dnevno.

“Iako su istraživanja u industriji, uključujući Reutersova, pokazala da se proizvodnja OPEC-a u decembru smanjila već prije stupanja na snagu odluke o dodatnom ograničenju, i dalje je veća od prognozirane potražnje na početku ove godine”, upozoravaju pojedini analitičari.

“Tržište je i dalje u značajnoj mjeri prekomjerno snabdjeveno”, upozorio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,26 USD, što znači da je potonula 2,24 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije