fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekivanje smanjenja proizvodnje podiglo cijene

Očekivanje smanjenja proizvodnje podiglo cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima prema nivou od 68 USD usljed očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri u decembru postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,15 USD na 67,77 USD, a na američkom 90 centi 57,36 USD, prenosi SEEbiz.

Ministri članica OPEC-a sastaće se 6. decembra u Beču kako bi definisali proizvodnu politiku za idućih šest mjeseci. U centru pažnje biće znaci viška u snabdijevanju svjetskih tržišta.

Saudijska Arabija, de facto vodeća članica OPEC-a, želi da grupa smanji proizvodnju oko 1,4 miliona barela dnevno, što odgovara oko 1,5 odsto ukupne globalne ponude, kazali su neimenovani izvori.

Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva tek treba da se službeno obveže na učešće u zajedničkoj akciji. Većina analitičara očekuje da će OPEC uskoro početi da smanjuje proizvodnju, jer strahuje od reprize 2014. godine kada su cijene naglo pale pod uticajem značajnog viška u snabdijevanju.

Sada se ponovo nazire sličan problem, i to uprkos američkim sankcijama iranskom naftnom sektoru koji je prouzrokovao oštar pad iranskog izvoza nafte u proteklim mjesecima. Drugi proizvođači su više nego nadoknadili smanjeno snabdijevanje iz Irana, što je rezultiralo gomilanjem zaliha.

Znaci smanjenja proizvodnje mogli bi podstaći skok cijena, smatraju neki analitičari, posebno u slučaju još dubljeg pada u Venecueli i Libiji.

Dok OPEC razmatra smanjenje ponude, američka proizvodnja je u prošloj sedmici dostigla novi rekord od 11,7 miliona barela dnevno, pokazali su američki podaci.
Zahvaljujući rekordnoj proizvodnji američke zalihe sirove nafte dostigle su najviši nivo u skoro dvije godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 65,28 USD, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na dan ranije.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...