fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuje se veliko interesovanje za Summer Job

Očekuje se veliko interesovanje za Summer Job

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Sajmu sezonskog zapošljavanja u turizmu Summer Job 2020 u ponedjeljak će se predstaviti više od 35 najvećih turističkih poslenika, a organizatori očekuju veliko interesovanje studenata i maturanata, turističke privrede i poslodavaca.

Menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore (UCG), Ivica Todorović, kazao je da očekuje dolazak nekoliko hiljada studenata, kao i tri do četiri hiljade maturanata.

“Maturanti će imati priliku da se zajedno sa profesorima, saradnicima i sadašnjim studentima fakulteta UCG informišu o studijskim programima i mogućnostima koje postoje nakon završavanja fakulteta”, rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

On je dodao da će akcenat biti na uslovima i novčanim naknadama za koje će maturanti i studenti raditi na sezonskim poslovima, kao i na tome da ranijem sezonskom zapošljavanju.

„U tom slučaju će se zadovoljiti mladi, ali i turistička privreda, jer će na vrijeme moći da pripreme sezonu“, kazao je Todorović.

Sajam će se održati u ponedjeljak u sali Univeritetskog sportsko-kulturnog centra, a za maturante će, kako je najavljeno, biti obezbjeđen prevoz iz svih gradova Crne Gore.

Todorović je saopštio da je preko Sajma, koji se organizuje 13. put, zaposleno preko deset hiljada mladih ljudi.

“Ove godine očekujemo da će ta brojka biti veća nego ikada”, poručio je Todorović.

Predstavnik Studentskog parlamenta UCG, Aleksandar Šipčić, kazao je da je Dan otvorenih vrata organizovan 2018. godine prvi put poslije duže pauze, i to u saradnji sa Karijernim centrom.

“To je bila prilika da se maturanti iz svih crnogorskih opština na jednom mjestu upoznaju sa ponudom 19 fakultetskih jedinica, servisa i centara UCG”, objasnio je Šipčić.

On je dodao da je sajam u prethodnom periodu okupio više od pet hiljada mladih ljudi i dao brojne pozitivne efekte, zbog čega bi trebalo da postane tradicionalan.

Šipčić je najavio da će ove godine brucošima i studentima starijih godina biti predstavljene i mogućnosti koje se nude u vidu stipendija.

“Cilj projekta je da maturantima olakšamo odluku o upisu fakulteta, tako što će na jednom mjestu biti u prilici da se upoznaju sa ponudom svih univerzitetskih jedinica, ali i mogućnostima za studentsku razmjenu i dobijanje stipendije u drugim dražavama”, rekao je Šipćić.

Maturanti će biti u prilici da se upoznaju sa servisima, centrima, studentskim organizacijama i mogućnostima koje nudi studiranje na Univerzitetu Crne Gore.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da je taj Vladin resor u prethodnom periodu podržavao Studentski parlament i Karijerni centar u organizovanju svih događaja koji doprinose unapređenju obrazovnog sistema Crne Gore.

“Na Danu otvorenih vrata učenici imaju priliku da se upoznaju sa ponudom Univerziteta, kao i sa velikim brojem reformisanih studijskih programa koji treba da odgovore potrebama tržišta rada i omoguće brzo zaposlenje visokoškolcima”, navela je Kurpejović.

Ona je dodala da će učenici imati priliku da se upoznaju sa studentskim jedinicama i razgovaraju sa predstavnicima akademskih zajednica UCG.

“Oni će imati priliku da se upoznaju sa nekim drugim mogućnostima koje nudi UCG osim klasičnog dijela koji se odnosi na nastavu i vježbe”, saopštila je Kurpejović.

Ona smatra da je sajam ujedno i prilika za poslodavce da aktivnije učestvuju i u praktičnoj nastavi budućih studenata, kao i onih koji trenutno studiraju.

Direktor sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore (PKCG), Mladen Perazić, kazao je da je ta privredna asocijacija dugogodišnji partner Studentskom parlamentu i da podržavaju proaktivno djelovanje mladih ljudi.

“PKCG je podržala Sajam sezonskog zapošljenja, ne samo zbog cilja tog proijekta, već i zbog dosadašnjih impozantnih ostvarenih rezultata”, poručio je Perazić.

On je dodao da su kompanije u Crnoj Gori svjesne da na taj način mogu da dobiju dobru radnu snagu i učestvuju u obrazovanju mladog kadra kako bi ga pripremili za konkretno radno mjesto.

Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ministarstva turizma, Ćazim Hodžić, kazao je da je Crna Gora ozbiljna destinacija sa prestižnim hotelima.

“To što Studenstki parlament organizuje, a Ministarstvo podržava u punom kapacitetu, jeste da se organizuje u pravo vrijeme, i nadam da će imena poznatih hotela koji će biti predstvaljeni pokazati ozbiljan rezultat za studente, Crnu Goru kao i turizam”, rekao je Hodžić.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...