fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju maksimalnu popunjenost kapaciteta

Očekuju maksimalnu popunjenost kapaciteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnu Goru će, prema očekivanjima Nacionalne turističke organizacije (NTO), za novogodišnje praznike posjetiti između 40 hiljada i 50 hiljada turista, većinom iz regiona, ali i drugih evropskih zemalja.

Portparolka NTO, Nina Vukčević, kazala je da je prošle godine zabilježeno oko 42 hiljade posjetilaca tokom novogodišnje noći, a očekivanja su da će ove godine tokom novogodišnjih praznika imati između 40 hiljada i 50 hiljada posjetilaca, većinom iz zemalja regiona, ali i jedan broj iz Rusije, Francuske, Velike Britanije, Turske, Italije i drugih evropskih zemalja.

“Hotelsko-turistička privreda i ove godine tokom novogodišnjih praznika očekuje maksimalnu popunjenost kapaciteta kako na primorju tako i na sjeveru. Na Žabljaku je bukirano preko 90 odsto smještajnih kapaciteta, dok se u Kolašinu bilježi rekordna popunjenost, kao i na primorju gdje se traži mjesto više”, rekla je Vukčević agenciji Mina-business.

Crna Gora će, kako je ocijenila, sasvim sigurno još jednom potvrditi epitet jedne od najpopularnijih destinacija u regionu za doček Nove godine, zahvaljujući bogatim višednevnim programima koji se na gradskim trgovima održavaju više od dvije decenije i aktraktivnoj ponudi hotela i zimskih turističkih centara.

“Lokalne turističke organizacije pripremile su i dodatne sadržaje, kao što su božićni bazari, klizališta, animacije i predstave za najmlađe koje upotpunjuju turističku ponudu”, navela je Vukčević.

Ona je podsjetila da su domaću ponudu predstavili u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BIH), ali i na domaćem tržištu, kako kroz cjelodnevne promotivne događaje, tako i kroz outdoor i online kampanju, a u susret zimskoj sezoni organizovali su i studijsku posjetu najznačajnijih medija iz Srbije.

“Zimsku sezonu karakteriše kasniji buking u odnosu na ljetnju upravo zbog toga što se turisti upravljaju prema vremenskim uslovima. Zato nastojimo da eventualni nedostatak snijega nadomjestimo i manifestacijama i raznovrsnim zabavnim sadržajima koji se organizuju širom Crne Gore”, objasnila je Vukčević.

Ona je, govoreći o turizmu na sjeveru, kazala da su aktivnosti usmjerili ka poboljšanju infrastrukture u svim segmentima.

“Naš plan pripreme ovogodišnje zimske turističke sezone odnosi se, prije svega, na unapređenje komunalne i lokalne infrastrukture, putne pravce i njihovu prohodnost, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima, poboljšanje snadbijevanja električnom energijom, kao i na organizovanje manifestacija kojima se obogaćuje turistička ponuda”, dodala je Vukčević.

Ove godine će u funkciji biti sedam skijališta, Kolašin 1600, Kolašin 1450, Javorovača i Savin Kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Lokve u Beranama i Hajla u Rožajama, koji su cjenovno i ponudom konkuretni regionalnim ski centrima.

“U posljednjem periodu ski centri su ponudu obogatili dodatnim komplementarnim sadržajima. Riječ je o takozvanim soft ski sportovima, kao što su hodanje na krpljama, bordovanje uz pomoć zmaja, rafting Tarom, ture motornim sankama, planinarske ture, nordijsko i alpsko turno skijanje”, precizirala je Vukčević.

Kada su u pitanju skijališta, tokom ove sezone, planirani su brojni koncerti, DJ žurke, takmičenja u zimskim sportovima za djecu i odrasle, maskenbali i zabavni programi za djecu.

“U skijašku infrastrukturu će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona EUR. Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog”, kazala je Vukčević.

Ona je navela da očekuje da će značajan broj ski centara privući investitore kako bi se gradila neophodna hotelska infrastruktura.

“Vjerujemo da ćemo izgradnjom auto-puta, koji je trenutno i najznačajniji projekat, imati značajnije interesovanje velikih investitora”, zaključila je Vukčević.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...