fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju ulaganja u infrastrukturu od oko 27 miliona EUR

Očekuju ulaganja u infrastrukturu od oko 27 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovanje Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) je u prošloj godini bilo uspješno, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Vesna Bracanović i dodala da se u ovoj očekuju ulaganja u energetsku infrastrukturu od oko 27 miliona EUR.

Ona je u intervjuu agenciji Mina-business kazala da se prošla poslovna godina već sada može okarakterisati kao uspješna za CGES, kako u poređenju sa planovima, tako i u odnosu na 2017.

“Na osnovu ostvarenih rezultata poslovanja za prvih devet mjeseci prošle godine, CGES bilježi neto dobit od 4,2 miliona EUR. Ovakvi rezultati su posljedica uloženog napora da se obezbijedi rast prihoda, kao i unaprjeđenja poslovnih procesa koje je omogućilo da se dodatno optimizuju troškovi poslovanja i time dostignu ciljevi poslovne efikasnosti”, rekla je Bracanović.

Prema njenim riječima, prošlu godinu su okarakterisale značajne investicije.

„Uprkos izazovima, koji su prateći element djelatnosti kojom se bavimo, značajan i ujedno veoma kompleksan infrastrukturni zahvat – povezivanje prenosnih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom, kao bitan dio Transbalkanskog koridora, privodi se kraju“, saopštila je Bracanović.

Ona je podsjetila da će dodatni kapaciteti u prenosnom sistemu, koji će biti na raspologanju po završetku tog projekta, unaprijediti pouzdanost rada sistema i stepen kvaliteta usluga isporuke električne energije i omogućiti preduslove za dalji ekonomski razvoj prvenstveno primorske regije.

Bracanović je navela da će CGES i tokom ove godine nastaviti sa ulaganjem, kako u novu, tako i u rekonstrukciju postojeće energetske infrastrukture.

„Ukupna vrijednost planiranih ulaganja u ovoj godini iznosi oko 27 miliona EUR“, precizirala je Bracanović.

CGES je, prema njenim riječima, u ovoj godini planirao završetak projekta SCADA, kojim se osigurava poštovanje standarda Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) i omogućava značajno kvalitetniji i efikasniji nadzor i upravljanje eletroprenosnim sistemom sa dvije nezavisne lokacije.

„Konkretno, ovaj projekat doprinosi povećanju stepena sigurnosti rada elektroenergetskog sistema i kvalitetnijem monitoringu i upravljanju na nivou trafostanica CGES-a“, objasnila je Bracanović.

Pored rekonstrukcije postojeće intrastrukture, aktivnosti CGES će u ovoj godini biti usmjerene i na zadovoljavanje potreba konzuma u pogledu izgradnje neophodnih novih kapaciteta.

„Stoga se planirane aktivnosti odnose na projekat izgradnje trafostanice ‘Žabljak’, koji će u krajnjem omogućiti da jedan od najznačajnih turističkih centara Crne Gore dobije dvostrano napajanje električnom energijom na 110 kilovoltnom (kV) naponskom nivou, kako preko već izgrađenog 110 kV dalekovoda ‘Pljevlja-Žabljak’, tako i preko 110 kV dalekovoda ‘Brezna-Žabljak’, čija je realizacija u poodmakloj fazi“, kazala je Bracanović.

Projekat sličnog karaktera planiran je i u dijelu mreže na primorju.

„Nakon potpisanog kreditnog sporazuma sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), uz značajnu podršku crnogorske Vlade kroz izdavanje državne garancije, u ovoj godini intenziviraćemo aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica“, rekla je Bracanović.

Njegovom realizacijom će se kroz napajanje iz prenosne 110 kV mreže obezbijediti povećanje nivoa pouzdanosti napajanja električnom energijom cjelokupnog regiona, dok će sam projekat podržati dalji razvoj turizma na tom području.

Bracanović je rekla da u narednom periodu nije planirano dodatno kreditno zaduživanje za realizaciju investicionih projekata, već će se isti finansirati sopstvenim sredstvima kompanije.

Prema njenim riječima, CGES je izuzetno posvećen realizaciji projekata koji će obezbijediti povezivanje prenosnih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom, a koji konkretno podrazumijeva izgradnju trafostanice Lastva i njeno povezivanje na postojeću mrežu.

„Realizacija projekata ove dimenzije nije česta i izuzetno je zahtjevna. Ipak, i pored izazova sa kojima smo se susrijetali i koje smo uspješno prevazilazili, radovi se privode kraju“, kazala je Bracanović.

Trafostanica Lastva i 110 kV dalekovod „ulaz–izlaz“ Lastva su početkom novembra pušteni u probni pogon, čime su obezbijeđeni tehnički uslovi i omogućen uspješan početak testiranja dijela opreme konvertorskog postrojenja za čiju je izgradnju i puštanje u rad zadužena italijanska Terna.

U završnoj fazi su i radovi na dionici 400 kV dalekovoda Lastva-Čevo, koji će obezbijediti povezivanje trafostanice Lastva na 400 kV dalekovod Podgorica-Trebinje, po principu „ulaz-izlaz“.

Trenutno se izvode intenzivni elektro-montažni radovi i sprovode finalni radovi.

„Naši timovi čine sve kako bi se radovi završili i kako bi već u ovom mjesecu dobili saglasnosti neophodne za puštanje u probni rad i tog dijela infrastrukture“, saopštila je Bracanović.

Ona je navela da će se u narednim mjesecima obavljati funkcionalna ispitivanja, kako bi se, prema planovima, stvorili preduslovi za komercijalnu upotrebu kabla u drugoj polovini ove godine.

I nakon puštanja u rad i početka komercijalne upotrebe kabla i navedene infrastrukture, aktivnosti na daljoj izgradnji Transbalkanskog koridora kroz Crnu Goru se nastavljaju.

„Radovi na izgradnji 400kV dalekovoda Lastva-Pljevlja, dionica Čevo-Pljevlja, se već intenzivno izvode, a analiziraju se opcije i za nastavak prema Srbiji, odnosno Bosni i Hercegovini“, dodala je Bracanović.

Među najznačajnijim aktivnostima koje su planirane za ovu godinu, Bracanović je navela završetak i puštanje u rad trafostanice Lastva i 400 kV dalekovoda Lastva-Čevo koji, pored činjenice što su dio projekta povezivanja prenosnih sistema Crne Gore i Italije, imaju poseban značaj za pouzdano napajanje primorja i njegov dalji ekonomski razvoj.

Kao komplementarni projekat, za ovu godinu je planirano intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica.

Bracanović je podsjetila i da CGES ove godine obilježava deset godina rada kao nezavisno preduzeće i isto toliko godina uspješnog poslovanja sa značajnim realizovanim investicijama.

„CGES je kao nezavisno preduzeće do sada realizovao investicije u vrijednosti od skoro 150 miliona EUR koje su pozitivno uticale na sigurnije i kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom i omogućile povezivanje novih kupaca i proizvođača električne energije“, rekla je Bracanović.

U narednih nekoliko godina, kako je kazala, predviđa se priljučenje novih proizvodnih objekata.

„Efekti dosadašnjeg rada se vide i prije svega odraz su znanja i sposobnosti naših zaposlenih, kao i značajne podrške institucija. Rezultati koji su do sada ostvareni nameću obavezu da opravdamo očekivanja i uložimo dodatni napor za postizanje ciljeva koji su pred nama, čemu ćemo se posvetiti i u ovoj godini“, zaključila je Bracanović.

Najčitanije