fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju više od milijardu EUR prihoda

Očekuju više od milijardu EUR prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona je protekla odlično i za očekivati je da Crna Gora po prihodima od turizma preskoči milijardu EUR, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je Pobjedi kazao da se bilježi rast po svim parametrima.

“Svakako, očekujemo da i finansijski rezultat od prošle godine bude premašen, odnosno da Crna Gora po prihodima od turizma preskoči milijardu EUR”, rekao je Radulović.

On je naveo da u ovom trenutku raspolažu sa zvaničnim podatkom Centralne banke (CBCG) za prvih pola godine, prema kome je promet iznosio oko 230 miliona EUR, što je rast od više od 12 odsto.

“Takođe, do 21. oktobra naplaćeno je 7,32 miliona EUR boravišne takse ili više od 500 hiljada EUR nego u čitavoj prošloj godini, tokom koje je naplaćeno 6,8 miliona”, precizirao je Radulović.

On smatra da je značajno bolja naplata rezultat niza aktivnosti koje je Ministarstvo sprovelo i koordiniralo sa lokalnim turističkim organizacijama i inspekcijskim organima na državnom i lokalnom nivou.

“Uzimajući u obzir i činjenicu da je kroz naša dva aerodroma do sredine oktobra prošlo više putnika nego tokom čitave prošle godine i ostale parametre, veoma smo optimistični povodom konačnih rezultata na kraju godine”, dodao je Radulović.

Prema zvaničnim podacima, u kolektivnom smještaju je od početka godine do kraja avgusta boravilo 800 hiljada turista, što je više od 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U istom periodu, u ovom tipu smještaja ostvareno je više od 3,2 miliona noćenja, što predstavlja rast od preko sedam odsto u odnosu na uporedni period”, kazao je Radulović.

Taj rezultat hotelskog sektora je, kako smatra, impresivan, imajući u vidu podatak da je to ukupan broj turista koji su posjetili crnogorske hotele tokom čitave 2016. godine i oko šest odsto više turista nego što je bilo u hotelima čitave 2015. godine.

“Posebno ohrabruje stabilan trend rasta u uporednim mjesecima u posljednjih nekoliko godina, gdje iz mjeseca u mjesec ostvarujemo sve bolje rezultate”, ocijenio je Radulović.

Ove godine posebno se ističe rast broja turista iz Zapadne Evrope i Skandinavije. Preko 60 odsto više je turista iz Velike Britanije i Njemačke, 58 odsto više iz Švedske i 68 odsto više iz Danske.

“Kada su u pitanju vanevropska tržišta, bilježimo značajan rast broja turista iz Kine, kojih je u prvih osam mjeseci bilo 64 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, bilježimo i rast broja turista iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Izraela od oko 20 odsto”, rekao je Radulović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije