fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd 15 hiljada sadnica jabuka očekuju 60 tona po hektaru

Od 15 hiljada sadnica jabuka očekuju 60 tona po hektaru

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U jednom od najvećih voćnjaka u Crnoj Gori, podignutom u nikšićkoj Župi, od 15 hiljada sadnica jabuka očekuje se prinos od oko 60 tona po hektaru, ukoliko bude optimalan rod.

Riječ je o zasadima firme ”Naše voće” koja posluje u okviru podgoričkog ”Veletexa”, koji je prošle godine, na 12 javnom oglasu kupio za 600 hiljada EUR 44 hektara plodne zemlje nekadašnje Zemljoradničke zadruge Župa u stečaju.

Izvršni direktor ”Našeg voća”, Milan Golubović, rekao je agenciji Mini-business da je gusta sadnja stabala jabuka, sorte ”zlatni delišes”, zasađena na oko četiri hektara zemlje od 26. aprila do 1. maja, a njihov vijek trajanja je 15 godina.

Prema računici vlasnika, moći će da podmire oko 25 odsto tržišta u Crnoj Gori za tri godine kada se povećaju planirani zasadi na 36 hektara, čime će se doprinijeti smanjenju uvoza, koji na godišnjem nivou, po ranijim podacima Monstata, iznosi oko osam hiljada tona jabuka.

”Trenutno lošija vremenska situacija nije ugrozila rod, a voćnjak je zaštićen i protivgradnim mrežama, koje su ranije preventivno postavljene”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, karakteristika tih sadnica je da mnogo brže daju plodove i lakše se održavaju, kao i da su lakše agrotehničke mjere, rezidba, berba i zaštita.

Planovi vlasnika su da u sledećoj godini podignu voćnjak na oko 12 hektara, a godinu kasnije zasade i četiri do pet hektara trešanja i oko sedam hektara jabuka, ali sorti ”crveni delišes” i ”gala” i greni smit

”Za dvije godine planiramo i izgradnju hladnjače za održavanje voća, kapaciteta do dvije hiljade tona sa najmodernijom sortirnicomi i hidrokulerom za trešnje”, rekao je Golubović.

On je naveo da im je cilj da i mještani Župe, koja obiluje plodnom zemljom, intenziviraju proizvodnju na svojim imanjima, kako bi imali što više koristi, jer su ti zasadi jabuke, jedan od najisplativijih oblika.

Golubović je rekao da je prilikom sadnje bilo angažovano oko 50 radnika, a da za sada imaju tri stalno zaposlena. Cilj im je da u sledećoj sezoni rezidbe i berbe duplo povećaju broj angažovanih sezonaca, a kada u potpunosti realizuju planirano uposle do 30 stalnih radnika.

”Veletex”, u okviru koga posluje i ”Kalia” otvorio je i poljoprivrednu apoteku u Župi, da bi, kako navode, olakšali snabdijevanje mještana prilikom sadnje na imanjima.

Najčitanije