fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd 40 miliona potraživanja prihvaćeno 15 miliona EUR

Od 40 miliona potraživanja prihvaćeno 15 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajni upravnik bolnice Meljine Žarko Ostojić saopštio je na ročištu održanom u srijedu da je prihvatio 15 miliona EUR potraživanja i osporio 25 miliona.

Konstatujući da je prošao rok od osam dana od momenta objavljivanja na oglasnoj tabli, stečajni sudija Miodrag Anđelić usvojio je konačnu listu priznatih i osporenih potraživanja.

Povjerioce kojima je potraživanje osporeno, od kojih većini zbog parničnih postupka koji su u toku, Anđelić je uputio na nastavak parnice, piše Pobjeda.

Jedan od njih je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je ove godine podnio tužbu protiv bolnice podgoričkom Osnovnom sudu, ali nije precizrano o kakvom sporu je riječ.

Osporeno je i potraživanje države zbog parnice za raskid ugovora o privatizaciji bolnice, čija je vrijednost određena na 25 miliona EUR, pa je za očekivati da i taj postupak uskoro bude nastavljen.

Preostali povjerioci kojima je osporeno potraživanje, parnicu protiv bolnice uglavnom vode zbog duga iz radnog odnosa.

Atlas banci u stečaju i Invest banci Montenegro Ostojić je priznao 5,2 miliona EUR, odnosno 1,1 milion EUR kao potraživanje razlučnog povjerioca po osnovu više kredita, dok je potraživanje Meljine kompleksa, kompanije koja je upravljala bolnicom, svrstano u treći isplatni red za iznos od 329,8 hiljada EUR na osnovu ugovora o zajmu i zakupu objekata i infrastrukture.

U isti red je po osnovu ugovora o zajmu svrstao i Atlas invest koja potražuje 141,4 hiljade EUR, kao i opštinu Herceg Novi sa potraživanjem od 419, 1hiljada EUR za porez na nepokretnosti.

Potraživanje opštine od 100,7 hiljada EUR prireza na porez na zarade i 2,8 miliona EUR Poreske uprave za poreze i doprinose, svrstao je u prvi isplatni red.

U treći isplatni red svrstana su i potraživanja Montefarma u iznosu od 685,2 hiljade EUR, Zavoda za transfuziju krvi u iznosu od 118,2 hiljade EUR i Elektroprivrede (EPCG) koja je inicirala stečaj zbog duga od 274,1 hiljade EUR.

Uslovno su prihvaćena potraživanja Investiciono-razvojnog fonda u iznosu od 685,5 hiljada EUR i kompanije Meser tehnogas iz Beograda od 25,5 hiljada EUR kao stečajnih povjerilaca trećeg isplatnog reda.

Toj beogradskoj kompaniji Ostojić je dodijelio status izlučnog povjerioca i dozvolio izlučenje opreme za medicinski gas i tečni kiseonik koja se nalazi na korišćenju u bolnici Meljine.

Najveće neobezbijeđeni povjerioci, Poreska uprava, Montefarm i EPCG još nijesu između sebe izabrali predsjednika odbora povjerilaca.

Nije poznato da li je bolnica Meljine podnijela izjavu o namjeri reorganizacije.

Ranije su iz Sindikata najavili da bolnica nastavlja sa radom bez obzira na uvedeni stečaj.
Na svoju nelikvidnost i sami su ukazivali, ne protiveći se zahtjevu EPCG da zbog duga za struju bude uveden stečaj.

Najčitanije