fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOd akciza na gorivo naplaćeno 40,87 miliona EUR

Od akciza na gorivo naplaćeno 40,87 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je po osnovu akciza na gorivo od početka godine do kraja aprila prihodovala 40,87 miliona EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora kazali su Dnevnim novinama da je ostvareni prihod 3,67 odsto veći nego u prva četiri mjeseca prošle godine kada je po tom osnovu zarađeno 39,43 miliona.

“Od početka godine najveći prihod po osnovu akciza na mineralna ulja i njihove derivate ostvaren je u aprilu i iznosio je 11,55 miliona EUR”, kazali su Ministarstvu, navodeći da je riječ o neznatnom uvećanju u poređenju sa aprilom prošle godine, kada su prihodi od akciza iznosili 11,51 milion.

Od taksi na gorivo prošle godine se u budžet slilo 163,7 miliona EUR, tačnije četiri odsto više nego 2017. Akciza na litar eurodizela, koji nakon pojeftinjenja od utorka košta 1,21 EUR, iznosi 0,44 centa, dok za litar eurosupera 98 i 95 država na cijenu od 1,32, odnosno 1,36 EUR, ubira po 0,54 centa.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da odluka o smanjenju taksi na gorivo zahtijeva izradu detaljnih analiza, posebno zbog uticaja na budžet.

Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, naredne izmjene Zakona o akcizama planirane su za četvrti kvartal, odnosno krajem godine.

Vrijednost akcize na gorivo posljednji put je mijenjana prije dvije godine, kada je porasla devet centi. Prihodi od mineralnih ulja učestvuju u državnom budžetu sa 66,9 odsto od ukupnih prihoda od akciza.

Najčitanije