fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd boravišne takse za deset mjeseci oko devet miliona EUR

Od boravišne takse za deset mjeseci oko devet miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička sezona se u dosadašnjem dijelu, prema svim parametrima, može okarakterisati kao uspješna, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić i dodala da je samo po osnovu boravišne takse za deset mjeseci naplaćeno 9,1 miliona EUR.

“Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, a samim tim i ostvareni prihodi su veći. Prema podacima Monstata, ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka koji se odnosi na kolektivni smještaj za prvih devet mjeseci iznosi oko 1,1 milion, što je oko 153 hiljada više nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je broj ostvarenih noćenja skoro 4,2 miliona, što je 362 hiljada više nego u uporednom period”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu za Dnevne novine.

Ona je potvrdila optimistične prognoze kada je u pitanju uspješnost turističke privrede u ovoj godini.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili više od milijardu EUR prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, vjerujemo da će i ova godina biti rekordna po pitanju ostvarenih prihoda”, kazala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, samo po osnovu boravišne takse, prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore i lokalnim turističkim organizacijama, a koji su naplaćeni za prvih deset mjeseci, iznose oko 9,1 miliona EUR, što predstavlja povećanje od oko 1,6 miliona EUR u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupni namjenski prihodi koji pripadaju budžetu Crne Gore, te lokalnim turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama, a koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, od početka godine do kraja oktobra naplaćeni su u iznosu od oko 13,5 miliona EUR i veći su 2,1 miliona u odnosu na uporedni period”, dodala je Radak Kukavičić.

Samo ove godine u Crnoj Gori je, kako je dodala, otvoreno 46 novih hotela, od kojih 85 odsto kategorije sa četiri i pet zvjezdica.

“Kvalitativno i kvantitativno unapređenje hotelskih kapaciteta imalo je za rezultat da turisti koji dolaze u Crnu Goru u sve većem broju koriste hotelski smještaj. Samo u avgustu crnogorski hoteli su prvi put u istoriji ostvarili 1,05 miliona noćenja”, saopštila je Radak Kukavičić.

Ona je najavila prezentacije i promocije crnogorske turističke ponude, kao i studijske posjete medija i turoperatora iz regiona u cilju boljeg upoznavanja destinacije i informisanja o zimskoj turističkoj ponudi.

Prema njenim riječima, posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se razvoju sjeverne regije, odnosno planinskog turizma, koji ima veliki potencijal.

“Tu prije svega mislim na ulaganja u turističku infrastrukturu skijališta, nove staze, žičare. U njih će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona EUR, što se konkretno odnosi na izgradnju skijališta Kolašin 1600, Zarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatnu valorizaciju durmitorskog skijališta”, zaključila je Radak Kukavičić.

Najčitanije