fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOd Crne Gore ne traže da se odrekne eura

Od Crne Gore ne traže da se odrekne eura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nakon otvaranja Poglavlja 17 – Ekonomska i monetarna unija prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, saopštio je viceguverner Nikola Fabris.

“Evropska unija (EU) je prihvatila da je Crna Gora specifičan slučaj i da bi joj zahtjev za ukidanjem eura nanio značajnu ekonomsku štetu. Međutim, očekujemo da će tokom narednih godina biti razgovora o modifikaciji mastrihtskih kriterijuma, prije svega onih koji nijesu primjenjivi u slučaju Crne Gore”, kazao je Fabris Pobjedi.

Prema njegovim riječima, konačnu riječ o tom pitanju će imati Evropska komisija (EK).

On je dodao da se na nedavnom sastanku u Frankfurtu sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB), na kojem je bio sa guvernerom Radojem Žugićem, nije razgovaralo o korišćenju eura u Crnoj Gori.

Fabris je, odgovarajući na pitanje da li je u Frankfurtu bilo riječi o referentnim kamatnim stopama ECB i kakvo kretanje se očekuje u narednom periodu, kazao da se ne očekuju promjene u ključnim stopama, bar do ljeta naredne godine.

“Evidentno je da ECB kreće u proces normalizacije monetarne politike koji će biti postepen. ECB će neto kupovine hartija od vrijednosti smanjiti od oktobra na 15 milijardi mjesečno, uz očekivanje da će se ovaj program završiti istekom ove godine”, precizirao je Fabris.

Trenutno opredjeljenje je da, kako je kazao, ključne kamatne stope ostanu nepromijenjene, bar do ljeta naredne godine, a ako bude potrebe i duže, da bi se ostvarila ciljna stopa inflacije ispod dva odsto, ali blizu dva odsto.

On je zaključio da, imajući sve to u vidu, ne očekuje negativne efekte po crnogorsku ekonomiju.

Najčitanije