fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOd danas transakcije UnionPay karticom 

Od danas transakcije UnionPay karticom 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas banka, prva u Crnoj Gori, od danas nudi prihvat kartica kineske kartične asocijacije UnionPay u mreži bankomata, POS i eCommerce terminala.

Većinski vlasnik Atlas banke i predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, kazao je da mu je drago što je ta banka pionir u četvrtoj industrijskoj revoluciji i što donose tehološke inovacije u Crnu Goru i region.

„Prije samo godinu smo počeli saradnju i potpisali ugovor i danas smo tu da svečano proglasimo prvu transakciju koja se već neko vrijeme testno obavlja i da formalno UnionPay zaživi u Crnoj Gori“, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da će moći da prihvataju klijente iz cijele Evrope i regiona, što ima veliki potencijal.

China UnionPay sistem, osnovan je 2002. godine, najzastupljeniji je kartični sistem na svijetu, sa preko sedam milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50 odsto svjetskog tržišta.

Međunarodni ogranak te kompanije UnionPay International nastao je 2012. godine s ciljem širenja globalne prihvatne mreže, podsticanja izdavanja UnionPay kartica kroz uvođenje inovativnih proizvoda i servisa u druim državama, uz koiršćenje novih platnih tehnologija.

Knežević je kazao da su impozantne cifre te kompanije, koja ima sedam milijardi izdatih kartica, što je više nego stanovnika na planeti.

„UnionPay je jedan od velikih finansijskih simbola Kine i ponosni smo što sarađujemo sa njima. Posije samog obavljivanja vijesti da smo dobili licencu China UnionPay, odmah su nas zvali za strateško partnerstvo“, rekao je Knežević.

Međunarodni marketing direktor China UnionPay, Wei Zhihong, kazao je da je kroz tu saradnju Crna Gora postala 40 zemlja u Evropi koja prihvata UnionPay kartice, a ujedno 171. zemlja u svijetu.

foto: MINA

„Saradnja između dvije zemlje se posljednjih godina pojačala, pri čemu je razmjena između Crne Gore i Kine postala značajno veća u oblasti investicija i turizma, kao i drugih oblasti. Zato postoji potreba da se u Crnoj Gori uspostavi China UnionPay“, saopštio je Wei.

Prema njegovim riječima, kroz prihvatanje UnionPay kartica na lokalnim bankomatima i kod lokalnih prodavaca pružaju se udobnije i efikasnije usluge plaćanja za sve poslovne ljude, studente i turiste koji putuju u Crnu Goru.

„Trenutno postoji 50 miliona trgovaca širom svijeta koji prihvataju plaćanje UnionPay karticama, a u Evropi njih 23 miliona“, dodao je Wei.

Ambasador Kine, Liu Jin, kazao je da je tokom tri mjeseca borakva u Cnorj Gori osjetio spremnost obje države za razvijanje prijateljske saradnje.

foto: MINA

„Svjedok sam napretka dvije zemlje u područjima infrastrukture, energetike, turizma, obrazovanja i kulture. Kinesko-crnogorsku saradnju ne samo da ne bismo smjeli zaustavljati, nego je treba proširiti sa novim oblastima“, naveo je Liu.

Saradnja sa UnionPay-om sigurno će, kako je dodao, povećati saradnju u turizmu, privlačiće još više kineskih investicija i realizovati uzajamnu korist.

Predstavnik Udruženja banaka (UBCG), Goran Radonjić, kazao je da je zadovoljan što je prisutan promociji nove usluge Atlas banke koja je uspostavljena kroz saradnju sa međunarodnom kompanijom China UnionPay.

„Atlas banka je prva prepoznala potencijal saradnje sa tom kineskom kompanijom, odnosno njihovim međunarodnim predstavništvom UnionPay International“, precizirao je Radonjić.

On je ocijenio da brz napredak finansijskih tehnologija nameće strukturne promjene u finansijskom sektoru.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...