fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd danas veće akcize

Od danas veće akcize

Podgroica, (MINA-BUSINESS) – Akcize na etil alkohol, gazirana pića, cigarete, fino rezani i nesagorijevajući duvan i ugalj od danas su povećane.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, poštujući postojeći akcizni kalendar, akcize na etil alkohol su povećane sa 1,25 hiljada EUR na 1,5 hiljada EUR po hektolitru.

Akcize na gazirana pića su povećane sa 25 EUR na 30 EUR po hektolitru, na fino rezani duvan sa 35 na 40 EUR po kilogramu, na ugalj sa 15 na 30 centi po gigadžulu (GJ) bruto toplotne vrijednosti, a na nesagorijevajući duvan sa 25,44 EUR na 26,21 EUR po kilogramu.

Specifična akciza na cigarete povećana je sa 30 EUR na 33,5 EUR na hiljadu komada cigareta, dok je proporcionalna smanjena sa 32 odsto na 30,5 odsto od njihove maloprodajne cijene.

Uprava carina pozvala je sve proizvođači, uvoznike, kao i subjekte koja obavljaju trgovinu na veliko i/ili malo, a koji na dan povećanja akcize na zalihama imaju akcizne prozvode na koje je ona obračunata, da dan prije povećanja naprave popis i obračunaju i uplate akcize.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...