fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOd marta dodatni namet za građane

Od marta dodatni namet za građane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, koja ima najvišu cijenu struje u regionu, od 1. marta će dodatnim nametom ‘obradovati’ svoje građane, čija je kupovna moć na niskom nivou, bez nade da će se uskoro povećati, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

“Nasuprot niskom životnom standardu koji se ne mijenja godinama cijena struje raste drugi put za kratko vrijeme, tako da građani i ne znaju o kojem je uvećanju riječ”, navodi se u saopštenju.

Građanima su, kako se dodaje, upravo stigli januarski računi za struju na kojima se pored dosadašnje naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije (OIE), pojavio i drugi namet koji će ići u džepove sina predsjednika države, Mila Đukanovića, Blaža Đukanovića i kumova ‘prve’ familije.

“Sada stiže i informacija da od 1. marta cijena struje raste dodatnih šest odsto“, kazali su u URA-i.

Oni su podsjetili da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu i Evropi i da iznosi 193 EUR, dok je cijena struje ubjedljivo najveća.

“EU ima za cilj da do 2020. godine 20 odsto energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Crna Gora ima trenutno od hidrocetrala Perućica i Piva, koje su sagrađene u prošlom vijeku, procenat od 58,5 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Oni su naveli da nove male hidrocentrale imaju neznatnih 0,1 odsto, a teret za građane je već sada ogroman.

Novo povećanje cijena električne energije u URA-i smatraju skandaloznim i ocjenjuju kao ‘kap koja je prelila čašu životnog standard’ građana Crne Gore.

“Ovo prevazilazi sve mjere, pa čak i harače okupatora koji su harali ovim prostorima. Ovakvo stanje više nije podnošljivo i građani treba masovno da dignu glas protiv prve familije i njihovih srodnika kojima tri decenije pune džepove, a svoje kontinuirano prazne. Subota je prva prilika za to”, zaključuju u URA-i.

Najčitanije