fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd početka godini dostavljeno 46 tužbi

Od početka godini dostavljeno 46 tužbi

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Pljevaljskom Osnovnom sudu od početka godine je dostavljeno 46 tužbi koje su predali radnici protiv kompanije Vektra Jakić, usljed neredovnih isplata zarada.

Zarade u Vektri Jakić kasne posljednjih godina, a zaposleni potražuju plate iz prošle godine. Riječ je o zaradama čija je ukupna vrijednost 70 hiljada EUR, piše Dan.

Većini radnika duguje se osam zarada, ali su preduzeće tužili zbog neizmirivanja četiri. Sudski postupci su u toku i već je održano nekoliko ročišta.

Zaposleni su Vektru Jakić tužili i prošle godine zbog neisplaćenih zarada. U jednom slučaju obavljena je prinudna naplata od javnog izvršitelja, a u nekim slučajevima kompanija je nakon sudskih presuda isplatila zarade.

List piše da je u pomenutom slučaju javni izvršitelj obavio prodaju imovine kompanije i zaposlenima isplatio dugovanja. Zaposleni su se opet odlučili na sudsku naplatu nakon što je iz Poreske uprave saopšteno da će Vektra Jakić ići u stečaj.

Radnici su se uplašili da, ako fabrika ode u stečaj, neće moći da naplate potraživanja, jer je cjelokupna imovina založena kod banaka u vidu hipoteka.

U kompaniji je teška situacija i trenutno nema proizvodnje, a zaposleni ne dolaze na posao. Prema zvaničnim podacima, ta kompanija za poreze državi duguje sedam miliona EUR, a cjelokupna imovina je založena za kredite kod poslovnih banaka.

Poreska uprava je i pored najava odložila da traži uvođenje stečaja, jer u uslovima kada je imovina Vektre Jakić pod hipotekom, u slučaju stečaja ne bi mogla da naplati potraživanja.

Najčitanije