fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd prošle godine povrijeđen 31 rudar

Od prošle godine povrijeđen 31 rudar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na radnom mjestu u Rudniku uglja se, od prošle do polovine septembra ove godine, povrijedio 31 rudar.

Od toga je 19 povrijeđeno prošle godine, dok je 12 rudara povrijeđeno do septembra, prenosi Dan.

List piše da zbog povrede rudara nadležna inspekcija nije izrekla nijednu kaznu, jer su utvrdili da su u pitanju povrede lakše prirode.

Teške tjelesne povrede u posljednjih pet godina evidentirane su u dva slučaja.

“Uzroci teških povreda na radu bili su nesprovođenje mjera zaštite zaposlenih. U jednom slučaju nije bilo osigurano sredstvo za rad koje je palo na nogu radnika, a u drugom je greškom zaposlenog došlo do strujnog udara”, saopšteno je iz rudarske inspekcije.

U Rudniku uglja tvrde da imaju službu zaštite na radu u kojoj je zaposleno šest osoba, da su urađena sva potrebna dokumenta i svi zaposleni su prošli obuku za poslove koje obavljaju. Od ukupno 31 povrede zadobijene na radu najviše ih je prilikom pada na zaleđenu ili mokru površinu, ukupno 15, dok se osam radnika povrijedilo udarom alata.

“Nije bilo povreda sa smrtnim ishodom i ovaj broj povreda je manji u odnosu na prethodne godine”, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Vlasnik Rudnika uglja je Elektroprivreda (EPCG), koja je nedavno za 33 miliona otkupila skoro sve akcije tog preduzeća. Vlasnik EPCG je država sa oko 80 odsto dionica.

Izvršni direktor Rudnika uglja je Slavoljub Popadić, a preduzeće posljednjih godina posluje profitabilno, a gubitak je smanjen na 8,6 miliona. Preduzeće ima i višemilionski poreski dug koji izmiruje u ratama.

Najčitanije