fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbili predlog zakona kojim se smanjuje opterećenje zarada

Odbili predlog zakona kojim se smanjuje opterećenje zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladajuća većina glasala je protiv predloga Socijaldemokratske partije (SDP) da se smanji poresko opterećenje koje plaćaju poslodavci, čime nastavlja da odbija ključne reformske zakone, kojim bi se, kako smatraju u toj stranci, poboljšao status radnika.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da su predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Force na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet glasali protiv predloga da se smanji poresko opterećenje koje plaćaju crnogorski poslodavci, sa 67 odsto na 55 odsto.

“Usvajanjem predloga značajno bi se rasteretila crnogorska privreda, povećala konkurentnost, stvorili uslovi za investiranje, ali i za povećanje zarada zaposlenima u realnom sektoru koje stagniraju već osam godina”, naveo je Zeković u saopštenju.

On je kazao da su crnogorski poslodavci najoporezovaniji u regionu i na jedan EUR zarade koju isplate radnicima plaćaju državi 67 centi.

“Zbog takvog oporezivanja vidljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, posebno jer vide nepravdu na svakom koraku, budući da se zakon ne primjenjuje jednako prema svima”, rekao je Zeković.

On je naveo da su danas u paradoksalnoj situaciji da su država, odnosno državna preduzeća, najveći poreski dužnici, a da privilegovani privrednici bliski vlasti duguju desetine i stotine miliona EUR neplaćenih poreza.

“U ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je ogromna većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju”, smatra Zeković.

Država, kako je dodao, ne smije biti najgora prema najboljima i onima koji poštuju zakone te zemlje, i da njima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan kontrole zakona i na taj način stiču ekstraprofit.

“Pored ovog zakona, nema sluha ni za zakone kojima bi 77,5 hiljada radnika dobilo uvećanu minimalnu zaradu, a 38 hiljada radnika ukidanje kriznog poreza. Nema podrške ni za zakone kojim bi se smanjile akcize na gorivo ili stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na električnu energiju”, naveo je Zeković.

Svi ti zakonski predlozi SDP-a su, kako je kazao, slični mjerama koje rade skoro sve zemlje u okruženju i Istočnoj Evropi, upravo kako bi spriječile iseljavanje koje postaje masovan trend i stvorile konkurentne i održive ekonomije.

“Pored ovog odbijanja, nastavićemo zajedno sa udruženjima poslodavaca, da se borimo za smanjenje poreza na zarade i time omugućiti bolje i konkurentnije uslove za crnogorsku privredu i veće plate za crnogorske radnike”, zaključio je Zeković.

Najčitanije