fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbor dao zeleno svjetlo za zakon o MA

Odbor dao zeleno svjetlo za zakon o MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA), vrijedan 155 miliona EUR, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša bio je uzdržan, a poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, protiv.

Sjednicu je, prije početka rasprave, napustio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, zato što Ministarstvo saobraćaja i pomorstva članovima Odbora nije dostavilo biznis plan za kompaniju, koji su tražili na sjednici u utorak.

Konjević je kazao da je nekorektno odlučivati o 155 miliona EUR bez preciznih informacija i da nije fer prema poslanicima da nemaju materijal koji su imali ministri.

“Ovdje je krivo rukovodstvo parlamenta. Ovako se ne odlučuje ni o euru, a ne o 155 miliona”, poručio je Konjević.

Milić je kazao da nema toga ko smije da zabrani da poslanici dobiju neki materijal.

“A dođete ovdje da podijelimo teret”, dodao je Milić.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, objasnio je da su kontaktirali ovlašćene kuće koje su radile analize i da one nijesu dozvolile da se distribuira njihov materijal.

“To nije dozvolio ni menadžment MA, koji je ocijenio da u tim dokumentima ima toliko internih podataka koji bi nanijeli štetu ukoliko bi se javno objavili. Ovaj zakon nije proizvod neke eksterne analize, već rezultat svakodnevnog praćenja stanja u MA i brojnih sastanaka koji su održavani na mjesečnom i kvartalnom nivou”, objasnio je Nurković.

Odbor je nakon toga glasao i odlučio da se i bez tih dokumenata raspravlja o predloženom zakonu.

Nurković je saopštio da se Vlada ozbiljno bavila analizom posljedica eventualnog gašenja i benefita rada i funkcionisanja kompanije.

“Sve kalkulacije nedvosmisleno pokazju da bi gašenje imalo dalekosnežne posljedice, dok benefiti od rada daleko prevazilaze troškove ulaganja u konsolidaciju i razvoj“, tvrdi Nurković.

On je, govoreći o efektima dosadašnjeg poslovanja kompanije, rekao da je MA od 1. januara 2017. do kraja ove godine prvezao 1,87 miliona putnika.

„U ovom periodu MA će prihodovati oko 215 miliona EUR, odnosno 2017. godine 65,4 miliona, prošle godine 73,2 miliona, a ove 76,5 miliona. MA je do danas isplatio 15,15 miliona EUR neto zarada radnicima, poreza i doprinosa 3,3 miliona, Aerodromima Crne Gore 4,2 miliona, a ostalim dobavljačima u Crnoj Gori 32 miliona“, precizirao je Nurković.

Indirektan doprinos kompanije turističkoj i ostaloj privredi, prema analizama, je 150 miliona EUR godišnje, odnosno za period od tri godine oko 450 miliona.

“Gašenjem kompanije bi se izgubili slotovi koji su velika vrijednost za kompaniju i državu. Navodim primjer avio-kompanije iz Islanda, gdje je dozvoljeno njeno gašenje. Nakon godinu je analizom utvrđeno da je za oko 1,5 odsto pao bruto domaći proizvod (BDP) u toj državi i da je nakon toga premijer rekao da nije bio svjestan posljedica gašenja te kompanije”, dodao je Nurković.

Mugoša je kazao da se, kada je u pitanju MA, radi o strateški važnom resursu.

On je rekao da iznos od 155 miliona EUR nije konačan, jer tu nijesu uračunate kamate.

“Dug prema dobavljačima iznosi šest miliona. Dobro bi bilo da znamo do detalja šta ulazi u tih šest miliona, jer piše da je za isporučene robe i usluge”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, predloženi zakon je jedna od pretpostavki za dugoročnu održivost kompanije, ali da treba da se saopšti koje su to još pretpostavke.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, rekao je da se radi o cifri do šest miliona EUR i da su u pitanju strani dobavljači.

“Tu ima preko 300 različitih stavki”, rekao je Banjević.

Najčitanije