fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlilo se 127,7 miliona EUR 

Odlilo se 127,7 miliona EUR 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 257 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 127,7 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 129,3 miliona EUR, što je 115,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je tri odsto, usljed smanjenja priliva po osnovu interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 56,2 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 71,4 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 166,9 miliona EUR, što čini 65 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 67 miliona EUR, a u preduzeća i banke 99,9 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 80,3 miliona EUR, što je 45,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najčitanije