fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOdlilo se 147,4 miliona EUR

Odlilo se 147,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 374,7 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 147,4 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 227,3 miliona EUR, što je 48 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Takvo kretanje rezultat je povećanja vlasničkih ulaganja uz istovremeno manji odliv u poređenju sa prošlom godinom“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlio 62,8 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 84,6 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 245,4 miliona EUR, što čini 65,5 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 79,4 miliona EUR, a u preduzeća i banke 166 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 118,8 miliona EUR ili 31,7 odsto ukupnog.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...