fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdobreno 2,95 milijardi EUR kredita

Odobreno 2,95 milijardi EUR kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke su u prva četiri mjeseca ove godine odobrile kredite od ukupno 2,95 milijardi EUR, što je pad od 2,7 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na isti period prošle godine odobreno je 4,3 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju aprila bio je viši nego u istom periodu prošle godine i iznosio je 0,89, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 78,9 odsto.

Ukupni depoziti su u aprilu u odnosu na mart pali 3,2 odsto i iznosili su 3,32 milijarde EUR, dok su na godišnjem nivou porasli jedan odsto.

„Depoziti bilježe pad na mjesečnom nivou, jer je iz obuhvata ukupnih na kraju aprila isključena Atlas banka u stečaju. Ukoliko se ti depoziti izuzmu iz ukupnih u martu, onda su depoziti ostalih banaka u aprilu zabilježili rast od 2,4 odsto na mjesečnom nivou“, objašnjeno je iz CBCG.

Oni su dodali da bi, ukoliko se depoziti Atlas banke izuzmu iz ukupnih u aprilu, rast depozita na nivou bankarskog sistema na godišnjem nivou iznosio 7,6 odsto.

„Takođe, treba imati u vidu da je u ovom periodu realizovana i emisija domaćih državnih obveznica“, podsjetili su iz CBCG.

Oročeni depoziti činili su 32,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 45,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 37,3 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju aprila iznosili su 1,2 milijarde EUR, što je 3,8 odsto manje nego u martu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine pali 2,8 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 42 odsto, a oni po viđenju 58 odsto.

Najčitanije