fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOdobrili 3,6 miliona EUR za digitalnu infrastrukturu i željeznicu

Odobrili 3,6 miliona EUR za digitalnu infrastrukturu i željeznicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) dodijelila je Crnoj Gori dodatnih 3,6 miliona EUR za pripremu projektne dokumentacije za projekte kojima će biti ojačana infrastruktura u oblasti željezničkog saobraćaja i digitalnog sektora.

„Dodatna sredstva odobrena su na sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Berlinu, u organizaciji Evropske komisije (EK) i Federalnog ministarstva finansija Njemačke“, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Projektom u iznosu od tri miliona EUR biće finansirana priprema glavnih projekata za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Golubovci-Bar, kao dijela željezničke linije Bar-Vrbnica koja je dio glavne saobraćajne mreže EU.

„Projektovanje će obuhvatiti sve elemente infrastrukture neophodne za efikasnije realizovanje saobraćaja i ispunjavanje standarda sigurnosti u skladu s pravilima utvrđenim na nivou EU“, dodaje se u saopštenju.

Dodatno, EU je prvi put podržala Crnu Goru u pripremi projektne dokumentacije za unaprjeđenje infrastruktrure u digitalnom sektoru iznosom od 600 hiljada EUR.

„Ova sredstva će biti utrošena na pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, idejnog rješenja i tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture neophodne za bolju pokrivenost internetom ruralnih i djelova Crne Gore koji trenutno nijesu u potpunosti pokriveni internetom“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmotrena i pitanja u vezi sa finansiranjem infrastrukturnih projekata u regionu Zapadnog Balkana tokom naredne finansijske perspektive EU 2021-2027, uz potvrdu spremnosti EU da finansijski podrži države regiona u sprovođenju najvažnijih projekata i tokom tog perioda.

Zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka, Ivana Glišević Đurović, je potvrdila posvećenost Vlade nastavku saradnje sa EU i državama regiona u kontekstu Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao ključnog fonda za podršku projektima u okviru Berlinskog procesa.

“Kroz nastavak finansijske podrške za pripremu projekata kojima gradimo novu infrastrukturu, EU na najbolji način potvrđuje evropsku perspektivu Crne Gore i regiona. Ulaganjem u oblasti saobraćajne, a posebno digitalne infrastrukture, Crna Gora dokazuje da prati i ulaže u nove tehnologije, sve u cilju intenziviranja ekonomskog rasta i razvoja društva u cjelini”, poručila je Glišević Đurović.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...