fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdrživ rast nezamisliv bez razvijene infrastrukture

Održiv rast nezamisliv bez razvijene infrastrukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnoj Gori su potrebne investicije koje će omogućiti pametan, održiv i inkluzivan rast, koji je nezamisliv bez razvijene infrastrukture, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

„Cilj da se Crna Gora dodatno promoviše kao prostor privlačan za nove investicije, kojih nema bez kvalitetnih i bezbjednih saobraćajnih veza“, rekao je Nurković.

On je na Forumu o saobraćajnoj povezanosti, koji je Ministarstvo organizovalo u hotelu Hilton, kazao da Crna Gora, na svom putu ka daljem priovrednom rastu i razvoju, ostaje otvorena prema svim potencijalnim zaiteresovanim partnerima u vezi realizacije najznačajnijih projekata iz domena putne infrastrukture, kakav je i auto-put Bar-Boljari.

„Postora za saradnju ima i u vezi sa realizacijom projekata iz domena željezničke infrastrukture, kao i valorizacije potencijala crnogorskih aerodroma i luka“, smatra Nurković.

Prema njegovim riječima, potrebno je pospješiti trgovinsku razmjenu regiona koja mora biti praćena intenzivnim razvojem saobraćajne infrastrukture i bezbjednim saobraćajnim vezama, kako bi čitavi region postao privlačniji za tranzitne i saobraćajne tokove.

„Samo države koje su dobro povezane sa gravitirajućim tržištima mogu da računaju na dugoročan i stabilan privredni rast i razvoj“, poručio je Nurković.

Izvršni potpredsjednik Međunarodne federacije puteva (IRF), Michael Dreznes, kazao je da je Crna Gora dobar primjer u smislu aktivnosti koje realizuje u oblasti saobraćaja.

„Crna Gora se angažuje da izgradi svoju mrežu puteva i ima jedan vrlo ambiciozan projekat izgradnje auto-puta“, rekao je Dreznes.

Primarna svrha je, kako je naveo, da se upotrijebi moderna tehnologija i unaprijede programi rada u kontekstu izgradnje putne mreže.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, saopštio je da je saobraćajna integracija regiona jedan od ključnih prioriteta politike proširenja.

“U prilog tome govori podatak da će Evropska komisija (EK), do 2020. godine, za sufinansiranje infrastrukturnih saobraćajnih projekata regionu obezbijediti bespovratnu finansijsku pomoć od milijardu EUR”, kazao je Golubović.

On je naveo da je saobraćajno povezivanje i zajedničko kandidovanje infrastrukturnih projekata katalizator integracije tržišta i poslovnih zajednica regiona, koji na taj način može postati sigurna investiciona destinacija.

Golubović je dodao da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila krupne iskorake u razvoju saobraćajne infrastrukture i time stvorila preduslove koji mogu doprinijeti pozicioniranju naše države kao tranzitnog čvorišta regiona.

“Najavljena modernizacija crnogorskih pruga, aerodroma i luka, izgradnja autoputa Bar-Boljare i, nadamo se, u najskorije vrijeme izgradnja Jadransko-jonske ceste, s pravom zauzimaju primarni značaj u razvojnim planovima Crne Gore, jer će podstaći ekonomske aktivnosti i ublažiti migracione tokove, naročito na sjeveru zemlje”, rekao je Golubović.

U cilju unaprjeđenje funkcionisanja transportnog sistema Crna Gora planira da do 2030. godine uloži 3,3 milijarde EUR u 12 projekata koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu.

Predsjednik Odbora dirketora Monteputa, Aleksandar Žurić, saopštio je da je toj kompaniji povjeren posao upravljanja izgardnjom najvećeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Crne Gore, auto-puta Bar-Boljari.

„Međunarodne relevantne institucije Crnu Goru prepoznaju kao stabilan i požeeljan investicioni ambijent. Svi, bez dileme, prepoznajemo značaj povezivanja i zajedničke perspektive Zapadnog Balkana“, rekao je Žurić.

On je poručio da u svijetu današnjih izazvoa „nije bitno koliko ste mali ili veliki nego koliko ste dobto povezani“.

„Veliki projekti iz domena putne infratsrukture, osim što doprinose povećanju brzine i bezbjednosti u saobraćaju, sjajan su primjer integracija i stvaranja nove vrijednosti“, zaključio je Žurić.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...