fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOduzeta akcizna roba vrijedna 4,4 miliona EUR

Oduzeta akcizna roba vrijedna 4,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prošle godine je, zaključno sa 23. decembrom, oduzeto akcizne robe u vrijednosti 4,4 miliona EUR, saopšteno je iz Komisije za suzbijanje sive ekonomije.

Predsjednik Komisije, Milutin Simović, kazao je Pobjedi da su rezultati u borbi protiv sive ekonomije očigledni.

“Tržišna, turistička, carinska i inspekcija rada izrekli su novčane kazne u vrijednosti od preko 4,4 miliona EUR i izdali preko 13 hiljada prekršajnih naloga. To je rezultat zajedničkih akcija uprava policije i carina i Tužilaštva, kojima je presiječen lanac šverca cigareta”, objasnio je Simović.

On je dodao da je van prometa stavljena roba vrijedna 300 hiljada EUR.

“Ubrzani akcizni kalendar, već u januaru je doveo do eksplozije sive ekonomije na tržištu akciznih proizvoda, zbog čega je Komisija akcenat stavila na trgovinu akciznim proizvodima, ali i na tržište rada, sa fokusom na angažovanje strane radne snage i sivu ekonomiju u turizmu, kao sektoru koji generiše najveći dio ekonomskog rasta”, kazao je Simović.

On je dodao da je u dijelu izdavanja radnih dozvola za strance podignuta pozornost institucija, tako da je, zahvaljujući naporima Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske uprave, prošle godine procenat prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje značajno uvećan.

“Uvećanje je sa 30 odsto na 80 odsto u prošlogodišnjoj sezoni. U turizmu fokus je stavljen na kontrolu prijave i odjave turista i izdavanje smještajnih kapaciteta preko onlajn platformi. Kao rezultat tih aktivnosti bilježimo rast prihoda od turizma”, saopštio je Simović.

Komisija je formirana u januaru prošle godine.

Najčitanije