fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOlakšaće protok robe i putnika između dvije zemlje 

Olakšaće protok robe i putnika između dvije zemlje 

London, (MINA-BUSINESS) – Sporazumi o međunarodnom drumskom, kao i vazdušnom saobraćaju između crnogorske i britanske vlade, koji su danas potpisani u Londonu, olakšaće protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u tim sektorima.

Sporazumi, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, koji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima u Londonu, bilateralno se sastao sa svojom koleginicom, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja, Charlotte Vere.

Glavni cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i onog koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između vlada dvije države.

„Tekstovi nacrta sporazuma su prethodno razrađeni i dogovoreni između dvije strane na sastancima mješovitih komisija. Potpisivanje ova dva sporazuma od ključnog je značaja za unapređenje dalje saradnje između Crne Gore i Velike Britanije“, rekli su iz Ministarstva.

Tokom bilateralnog sastanka razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima iz sektora saobraćaja.

Nurković je upoznao Vere o prioritetnim razvojnim projektima crnogorske Vlade, s posebnim fokusom na izgradnju autoputa Bar-Boljare, brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja, rekonstrukciju željeznice i proces davanja koncesija za aerodrome u Podgorici i Tivtu.

Nurković je upoznao Vere s trenutnim stanjem na tim projektima, kao i vizijom njihovog budućeg razvoja. On je naveo da bi podrška Vlade Velike Britanije kako kroz određene donacije, tako i kroz razne vidove obuka i razmjene znanja i iskustava bila značajna za Crnu Goru.

Tokom razgovora posebno je prepoznat značaj dalje saradnje u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja, a potpisani sporazumi predstavljaju oslonac buduće saradnje privreda obje države.

Vere je kazala da je spremna da Crnoj Gori pruži podršku kako u smislu ekspertske pomoći tako i kroz određene donacije.

Pored Nurkovića, u delegaciji Vlade bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Najčitanije