fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOporavak Vol strita nakon četiri sedmice gubitaka

Oporavak Vol strita nakon četiri sedmice gubitaka

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Nakon četiri sedmice gubitaka, na Vol stritu najvažniji indeksi prošle sedmice su porasli, zahvaljujući popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Investitori su i dalje na oprezu pred novu runu trgovinskih pregovora između dvije najveće svjetske ekonomije, jer još postoji dosta neizvjesnosti oko carina i njihovog uticaja na moguće izbijanje recesije, prenosi HRportfolio.

Dow Jones indeks porastao je prošle sedmice tri odsto na 26.403 bodova, S&P 500 je ojačao 2,77 odsto na 2.926 poena, a Nasdaq 2,72 odsto na 7.962 boda.

Sa rastom za skoro 2,8 odsto, S&P je ostvario najveći sedmični skok još od juna.

Ipak, avgust je završio s gubitkom od oko dva odsto, najvećim od maja, jer su investitori proteklih sedmica povlačili kapital iz rizične imovine uslijed eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata i inverzne krivulje prinosa po američkim državnim obveznicama, koja uobičajeno najavljuje recesiju u SAD-u.

Ulagače na najvećoj svjetskoj berzi ohrabrila je poruka iz kineskog Ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o sljedećem krugu trgovinskih pregovora, koji bi trebalo da počne u nedjelju, ali da će napredak u pregovorima zavisiti od toga hoće li Vašington stvoriti povoljne uslove.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je ranije da će pregovori zakazani za septembar biti na „drugačijem nivou”, ali nije iznio nikakve detalje o tome.

Izgledi da će trgovinski pregovori biti nastavljeni ipak su ohrabrili ulagače, pa je u većini sektora S&P 500 indeksa cijene dionica proteklih dana porasle.

Najviše pritom cijene dionica u tehnološkom i industrijskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika potvrdila je u srijedu da Trump planira da uvede dodatnih pet odsto carina na listu 300 milijardi USD vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. septembra, a na ostale od 15. decembra.

SAD bi u nedjelju trebalo da počnu da ubiraju 15 odsto carine na dodatnih 125 milijardi USD kineske robe, uključujući pametne satove, televizore sa ravnim ekranom i obuću.

Direktor Per Stirling Capital Managementa, Robert Phipps, kazao je da ulagači postaju defanzivni sa približavanjem vikenda, jer su pred njima tri dana tokom kojih neće moći da reaguju na vijesti, a mnogo je neizvjesnosti oko carina.

“Trenutno se sve vrti oko trgovinskih pitanja, a vjerovatno će tako ostati do kraja godine”, rekao je Phipps.

Američka tržišta kapitala u ponedjeljak su zatvorena zbog praznika rada.

Na evropskim berzama cijene dionica porasle su, a osim popuštanja trgovinskih napetosti na relaciji SAD – Kina, na evropskim berzama ulagači su odahnuli i zbog završetka političke drame u Italiji zbog kolapsa vlade i formiranja nove koalicione vlade.

Frankfurtski DAX prošle sedmice ojačao je 2,82 odsto na 11.939 bodova, pariski CAC 2,9 odsto na 5.480 poena, a londonski Ftse 1,62 odsto na 7.207 boda.

Najčitanije