fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprez na berzi na početku sedmice

Oprez na berzi na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu se u ponedjeljak trgovalo suzdržano zbog smanjenih procjena zarada kompanija, usporavanja rasta globalne ekonomije i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je oslabio 0,21 odsto na 25.053 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 odsto na 2.709 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 odsto na 7.307 bodova, prenosi Hrportfolio.

Vašington i Peking izrazili su optimizam uoči nastavka trgovinskih pregovora, koji će se u četvrtak i petak održati u Pekingu.

Međutim, pošto nema nikakvih konkretnih detalja na kojima se zasniva taj optimizam, te poruke nijesu znatnije podstakle tržište. Tim prije što su neki analitičari skeptični, jer nijesu ubjeđeni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Ulagače zabrinjava i niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, od Kine i Japana do eurozone, što bi, očekuje se, moglo loše uticati na zarade kompanija.

Doduše, zarade su zasad solidne. Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromjesečje, pri čemu ih je 71,2 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromjesečju iznositi 16,5 odsto, dok se na početku sezone objavljivanja poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Međutim, mnoge kompanije su smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja globalne ekonomije.

Analitičari zbog toga očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti 0,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije mjesec očekivali rast od 5,3 odsto. To bi bio prvi pad zarada američkih kompanija od drugog tromjesečja 2016. godine.

„Ulagači postaju svjesni rizika od usporavanja rasta globalne ekonomije, što je posljedica prošlogodišnjeg nametanja carina i nešto oštrije monetarne politike”, rekao je Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStone Wealth.

Ulagače zabrinjava i mogućnost nove blokade rada dijela državnih službi, jer predsjednik SAD-a Donald Trump i demokratski predstavnici u Kongresu još nijesu postigli dogovor o finansiranju savezne vlade.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u ponedjeljak su u njih osam cijene dionica pale.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 6,23 milijarde dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 7,43 milijarde.

Na evropskim berzama su cijene dionica u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 odsto na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,99 odsto na 11.014 bodova, a pariski CAC 1,06 odsto na 5.014 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...