fbpx

Oprez na tržištima

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu ove sedmice su snažno porasle, drugu uzastopno, jer su ulagači odahnuli nakon izbora za američki Kongres, iako je na ostalim najvećim svjetskim berzama vladao oprez.

Dow Jones je skočio 2,8 odsto na 25.989 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,1 odsto na 2.781 poen, a Nasdaq indeks 0,7 odsto na 7.406 bodova.

Ti indeksi su najviše, više od dva odsto, skočili u srijedu, nakon što su rezultati izbora za Kongres pokazali da su demokrate zadobile kontrolu nad Predstavničkim domom, dok su republikanci ojačali svoju većinu u Senatu, prenosi Hina.

Do sada su u oba doma većinu imali republikanci, pa se smatra da će podijeljeni Kongres predstavljati poteškoću za predsjednika Donalda Trumpa u sprovođenju njegovih politika usmjerenih biznisu, koje su podsticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Međutim, analitičari objašnjavaju da pozitivno na tržište utiče samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

Međutim, u posljednja dva dana sedmice tržište se našlo pod pritiskom.

U četvrtak su ulagače pokolebale poruke sa sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne reserve (Fed).

Fed nije povećao ključne kamatne stope, kao što se i očekivalo, ali je u saopštenju naveo da snažan rast zapošljavanja i potrošnje domaćinstava podržava rast ekonomije i da poslovne investicije usporavaju nakon prethodnog snažnog rasta.

To bi moglo značiti da bi se rast ekonomije uskoro mogao usporiti.

Osim toga, sve ostalo u saopštenju bilo je u skladu s očekivanjima, pa analitičari vjeruju da će Fed u decembru po četvrti put ove godine povećati ključne kamate za 0,25 procentna poena, jer bi snažan rast ekonomije mogao podstaći jačanje inflacije.

To je razočaralo dio ulagača koji su očekivali da će Fed ublažiti svoje stavove o kamatama, nakon što je Trump nedavno oštro kritikovao politiku povećanja kamata.

Vol strit se našao pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena nafte, koje su u silaznoj putanji već sedmicama, jer proizvodnja i ponuda “crnog zlata” raste, dok bi potražnja zbog usporavanja rasta globalne privrede mogla oslabiti.

Zbog toga su cijene nafte u posljednjih mjesec potonule više od 20 odsto. To znači da su uronile u područje “medvjeda”, 20 odsto ispod njihove prethodne najviše vrijednosti.

„Pad cijena nafte prestrašio je ulagače. Ako one padaju, to bi mogao biti još jedan znak da će se rast globalne ekonomije usporiti”, rekao je direktor u firmi Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

Zbog toga ulagači posljednjih dana nijesu skloni rizičnim investicijama.

„Mislim da bi berzanski indeksi mogli pasti i niže nego u oktobru. Ekonomski rast usporava, ali nedovoljno da bi Fed odustao od povećanja kamata”, ocijenio je strateg u firmi Leuthold Group, Jim Paulsen.

U oktobru su cijene dionica oštro pale, pa su u jednom trenutku izgubile sve dobitke od početka godine, jer ulagači nijesu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda i povećanja kamata Fed-a.

Početkom novembra tržište se oporavilo, no razlozi za nesigurnost ulagača koji su pritiskali tržišta u oktobru i dalje su prisutni.

Zbog toga su na evropskim berzama cijene dionica porasle tek blago. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto na 7.105 boda, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC porasli neznatno na 11.529, odnosno 5.106 poena.

I na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao je 0,1 odsto na 22.250 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije