fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprezno trgovanje na svjetskim berzama

Oprezno trgovanje na svjetskim berzama

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama se ove sedmice trgovalo nesigurno, a smjer tržišta najviše je zavisio od vijesti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones indeks na Vol stritu je oslabio 0,1 odsto na 28.015 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto na 3.145 poena. Nasdaq indeks skliznuo je 0,1 odsto na 8.656 bodova.

Podršku tržištu pružile su poruke iz Vašingtona da se trgovinski pregovori realizuju dobro i da je parcijalni dogovor blizu.

No, ulagači su bili oprezni jer nijesu objavljeni nikakvi detalji, dok mediji pišu kako Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma, prenosi Hina.

Ulagači prate da li će se dogovor postići prije 15. decembra, za kada je Vašington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, u petak je kazao da taj rok ostaje na snazi i dodao da se vode vrlo konstruktivni razgovori, skoro svakodnevno i da je dogovor blizu.

„Radi se o dva vrlo čvrsta pregovarača, koja treba da se dogovore o mnogim teškim pitanjima. No, s obzirom na to što čujemo iz vrlo ozbiljnih izvora, čini se da će nekakav dogovor biti postignut”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

To podržava nadu ulagača da će se uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije.

Objavljen je i niz makroekonomskih podataka, od smanjenja trgovinskog deficita i zahtjeva za pomoć nezaposlenima do rasta narudžbi u tvornicama, koji ukazuju na nastavak znatnog, iako usporenijeg, rasta američke ekonomije.

Najviše pažnje privukli su podaci da je u novembru u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266 hiljada, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, najniže od 1969. godine.

Na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 odsto na 7.239 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,5 odsto na 13.166 poena, a pariski CAC 0,6 odsto na 5.871 bod.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,3 odsto na 23.354 boda.

Najčitanije