fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprezno trgovanje na svjetskim berzama

Oprezno trgovanje na svjetskim berzama

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama se ove sedmice trgovalo oprezno, jer se smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), očekivalo, pa nije značajnije uticalo na tržišta.

Ulagače je međutim zabrinuo odlazak kineske delegacije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ranije nego što je bilo planirano.

Dow Jones na Vol stritu oslabio je 1,05 odsto na 26.934 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 odsto na 2.991 poen, a Nasdaq indeks 0,7 odsto na 8.117 bodova, prenosi Hina.

Prvi pad indeksa nakon tri sedmice rasta uslijedio je nakon što je Fed smanjio ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, u rasponu od 1,75 odsto do dva odsto.

Smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, ali je Fed-ovo saopštenje razočaralo one ulagače koji su očekivali nesumnjive signale da će banka nastaviti da smanjuje kamatne stope.

Procjene čelnika Fed-a pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u ovom rasponu tokom cijele naredne godine.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da su izgledi za američku ekonomiju povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalne privrede i trgovinskih tenzija.

On je kazao da bi Fed mogao dodatno da smanji kamate, ako ekonomija dodatno oslabi, ali da smatra da to smanjenje predstavlja samo umjereno prilagođavanje kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerovatno vratiti Fedo-voj graničnoj vrijednosti od dva odsto.
Dalji potezi Fed-a zavisiće od ekonomskih pokazatelja.

“Nemamo neki zadati smjer. Odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu”, kazao je Powell i dodao da će Fed prestati da smanjuje kamate kada procjeni da je učinio dovoljno.

Očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa i nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine podržavaju najveću svjetsku berzu, pa je od početka godine S&P 500 indeks porastao skoro 20 odsto i trenutno je udaljen od rekordne vrijednosti, dostignute krajem jula, oko jedan odsto.

No, krajem sedmice indeksi su pali nakon što je otkazana posjeta kineske poljoprivredne delegacije Montani i to nakon trgovinskih pregovora u Vašingtonu.

Kineska delegacija, koja je trebalo da naredne sedmice posjeti američke poljoprivredne farme, vratiće se u Kinu ranije nego je bilo planirano.

Ulagači su bili oprezni i zbog napetosti na Bliskom istoku između Saudijske Arabije i Irana, nakon što je prošloga vikenda dronovim napadnuto najveće saudijsko naftno postrojenje zbog čega su znatno porasle cijene nafte.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 7.344 boda, dok je frankfurtski DAX ostao nepromijenjen na 12.468 poena. Pariski CAC ojačao je 0,6 odsto na 5.690 bodova.

Na berzi u Tokiju Nikkei indeks porastao je 0,4 odsto na 22.079 bodova.

Najčitanije