fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na Wall Streetu

Oprezno trgovanje na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se i u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo značajnijih vijesti ni o trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, ni o politici američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) koje bi mogle podstaći ulagače.

Dow Jones oslabio je 72 boda ili 0,28 odsto, na 25.985 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.792 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,07 odsto, na 7.554 boda, prenosi Hrportfolio.

U fokusu ulagača bio je izvještaj trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lightizera u Kongresu u kojem je kazao da je prerano zaključiti kakav će biti ishod pregovora između SAD-a i Kine.

“Otvorena pitanja su preozbiljna da bi se riješila samo obećanjem Pekinga da će kupovati više američkih proizvoda, pa bi svaki dogovor morao uključivati način na koji će se obećanja održati”, kazao je Lighthizer.

U drugom danu svjedočenja u Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je da se može očekivati usporavanje rasta američke ekonomije, ali i da će Fed ove godine okončati smanjenje svojih bilansa.

„U posljednje vrijeme tržište podstiču dvije stvari – trgovinski pregovori i politika centralne banke, a danas su o tome izvijestili glavni zvaničnici za ta pitanja. Kako su njihovi nastupi bili razumni, tržište se ponešto oporavilo”, kazao je direktor u firmi Performance Trust Capital Partners, Brian Battle.

Prije izvještaja Powella i Lighthizera berzanski indeksi su bili u većem minusu, međutim nakon njihovih nastupa gubici su nešto smanjeni. Tako su Dow Jones i S&P 500 blago pali drugi dan zaredom.

Na tržištu vlada oprez zbog usporavanje rasta američke, ali i globalne ekonomije, što negativno utiče na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih sedmica mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada 5,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok sada očekuju pad od 0,9 odsto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 odsto, na 11.487 bodova, a pariski CAC 0,26 odsto, na 5.225 bodova.

Najčitanije