fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprezno trgovanje uoči govora predsjednika Feda

Oprezno trgovanje uoči govora predsjednika Feda

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Ključni indeksi na Vol stritu u četvrtak su zabilježili neznatne promjene u opreznom trgovanju, jer investitori čekaju što će o stanju ekonomije i kamatnim stopama reći predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell.

Dow Jones je ojačao 0,19 odsto na 26.252 boda, dok je S&P 500 indeks oslabio neznatno na 2.922 poena, a Nasdaq 0,36 odsto na 7.991 bod.

Podatak američkog Ministarstva rada da su zahtjevi za pomoć zbog nezaposlenosti prošle sedmice bili manji nego se očekivalo, sugerišu da se tržište rada dobro drži uprkos padu industrijske aktivnosti i zabrinutosti da je najveća svjetska privreda na putu recesije.

Markitov indeks menadžera nabavke pokazao je da je u avgustu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) došlo do smanjenja industrijske aktivnosti prvi put u posljednjih skoro deset godina, prenosi Hrportfolio.

To je neke investitore naveo na oprez, jer smatraju da bi eksterna ekonomska neizvjesnost i eskalirajući trgovinski rat s Kinom mogli odvući američku ekonomiju u recesiju.

“Činjenica da industrijska aktivnost nije usporila rast, nego se smanjila, nije nas iznenadila. No, kako su podaci o nezaposlenosti i bolji od očekivanja, to nam daje razloga da ne očekujemo duboku recesiju”, rekao je strateg pri Bruderman Asset Managementu, Oliver Pursche.

Većinu trgovinskog dana, S&P indeks je oscilirao između negativnog i pozitivnog područja.

Analitičari navode da na tržištu vlada oprez pred očekivani nastup Powella danas na seminaru u Džekson holu, u kojem očekuju da im najavi hoće li Fed dalje smanjivati kamatne stope, nakon što ih je u julu smanjio za četvrtinu procentnog boda.

Najveća dobitnica bila je dionica Nordstroma, čija je cijena skočila 15,9 odsto, s obzirom da je taj lanac robnih kuća ostvario tromjesečnu dobit iznad očekivanja analitičara, pridruživši se Targetu i Lowe′su, koji su o dobrim zaradama javnost i ulagače obavijestili ranije ove sedmice.

Značajnije je poskupila i dionica Boeinga, 4,2 odsto, pošto je taj američki proizvođač aviona objavio da razmatra povećanje proizvodnje svog prizemljenog 737 MAX, što može da znači da bi taj tip aviona mogao ponovo početi da leti u četvrtom tromjesečju.

U četvrtak je na svim američkim berzama trgovano sa 5,65 milijardi dionica, nešto niže od prosječnih 7,48 milijardi u prethodnih 20 trgovinskih dana.

Na evropskim berzama cijene dionica su oslabile.

Tako se londonski FTSE indeks spustio 1,05 odsto na 7.128 bodova, frankfurtski DAX za 0,47 odsto na 11.747 poena, a pariski CAC za 0,87 odsto na 5.388 bodova.

Najčitanije