fbpx

Oprezno trgovanje

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu su berzanski indeksi stagnirali, jer ulagače nijesu impresionirali prvi kvartalni poslovni izvještaji, između ostalih, Citigroup-a.

Dow Jones ojačao je neznatno na 27.359 bodova, dok je S&P 500 porastao blago na 3.014 bodova, a Nasdaq indeks 0,17 odsto na 8.258 bodova.

Cijelo vrijeme trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području jer su, nakon što su prošle sedmice indeksi dostigli rekordne nivoe, ulagači oprezni na početku sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija, prenosi Hina.

Citigroup je u prethodnom kvartalu ostvario nešto veću dobit nego što su analitičari očekivali, ali je pala kamatna marža te banke, zbog čega se njena dionica našla pod pritiskom, što je negativno uticalo na cijeli bankarski sektor.

Tako je S&P indeks finansijskog sektora skliznuo 0,5 odsto, a cijena dionice Citigroupa 0,1 odsto.

„Citi je blago razočarao. Definitivno je vrijeme za oprez dok se čekaju poslovni izvještaji kompanija”, rekao je strateg u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,3 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Pokažu li se te procjene tačnim, bio bi to prvi pad zarada američkih kompanija i banaka u posljednje tri godine.

Podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će američka centralna banka na sjednici krajem jula smanjiti ključne kamatne stope.

Analitičari smatraju da je skoro sigurno da će banka tada smanjiti kamate za barem 0,25 procentnih poena, a neki smatraju da je moguć i rez od 0,5 procentnih poena.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 odsto na 7.531 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 odsto na 12.387 poena, a pariski CAC neznatno na 5.578 bodova.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...