fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimizam zbog pregovora zadržao cijene nafte iznad 63 USD

Optimizam zbog pregovora zadržao cijene nafte iznad 63 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, zahvaljujući pozitivnim signalima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Ti signali su ponovo podstakli nadu da bi dvije vodeće svjetske privrede uskoro mogle potpisati privremeni sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,34 USD. U Njujorku se barelom danas trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 57,57 USD, prenosi Capital.ba.

“Sve se i dalje vrti oko trgovinskih pregovora. Čini se da oni trenutno dominantno utiču na tržišta“, rekao je Michael McCarthy iz sidnejskog CMC Marketsa.

Kako je dodao, podsticajno na pregovore utiču potezi Kine, usmjereni na zaštitu intelektualnog vlasništva.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien u subotu je kazao da i dalje postoje šanse da inicijalni trgovinski sporazum s Kinom bude sklopljen do kraja godine.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping prošlog petka su izrazili želju za potpisivanjem inicijalnog trgovinskog sporazuma i smirivanjem 16-mjesečnog carinskog rata koji pritiska rast svjetske privrede.

Zabrinutost i dalje izazivaju višemjesečni antivladini nemiri u Hong Kongu koji bi mogli potkopati napredak u trgovinskim pregovorima.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 64,56 USD, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije