fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOštar pad indeksa nakon poruka Feda

Oštar pad indeksa nakon poruka Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u srijedu su zabilježile najveći dnevni pad u dva mjeseca, jer je nakon poruka predsjednika Feda, Jeromea Powella, splasnula nada ulagača u dalje smanjenje kamatnih stopa.

Dow Jones je oslabio 1,23 odsto na 26.864 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,09 odsto na 2.980 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 odsto na 8.175 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke odlučili su da smanje ključne kamatne stope 0,25 procentnih bodova, u raspon od dva do 2,25 odsto, što je prvo smanjenje cijene novca nakon deset godina.

To se i očekivalo, ali je ulagače razočarala poruka Powella da taj rez nije početak dužeg ciklusa smanjenja kamata.

Powell je kazao da je Fed smanjio kamate zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, trgovinskih tenzija i potrebe da se podstakne inflacija koja je vrlo niska. On je naveo i da taj rez ne znači da slijedi nastavak smanjenja kamata.

„Biću jasan – ovo nije početak duge serije smanjenja kamata”, poručio je Powell i dodao da nije kazao da će biti samo jedan rez.

To je razočaralo dio ulagača koji su već očekivali smanjenje kamata od 0,5 procentnih bodova, a u idućih godinu čak i ukupno jedan procentni bod.

Powellove izjave sugerišu i da usporavanje rasta američke ekonomije nije toliko oštro da bi Fed trebalo znatnije da smanji kamate kako bi ga podržao.

Ulagače je razočaralo i to što su trgovinski pregovori između američkih i kineskih predstavnika u Šangaju završeni bez dogovora. Obje strane su samo poručile da su razgovori bili „konstruktivni“.

Sa druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je 296 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 75 odsto nadmašilo očekivanja po pitanju zarade. Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju bile 1,3 odsto veće nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone očekivali pad zarada od 0,2 odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 odsto na 7.586 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,34 odsto na 12.189 bodova, a pariški CAC 0,14 odsto na 5.518 bodova.

Najčitanije