fbpx

Oštar pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi su na Vol stritu u ponedjeljak oštro pali, izgubivši skoro sve dobitke od prošle sedmice, a pod najvećim pritiskom bile su dionice tehnološkog i finansijskog sektora.

Dow Jones je pao 2,32 odsto na 25.387 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,97 odsto na 2.726 poena, a Nasdaq 2,78 odsto na 7.200 bodova, prenosi Hrportfolio.

Indeksi su izgubili skoro sve dobitke zabilježene prošle sedmice nakon što su izbori za američki Kongres protekli u skladu sa očekivanjima.

Najviše je, 3,5 odsto, potonuo S&P indeks tehnološkog sektora, pri čemu je cijena dionice Applea skliznula pet odsto, nakon što je nekoliko velikih dobavljača komponenata tog tehnološkog diva smanjilo procjene njihovih poslovanja u narednom periodu.

Analitičarka u kompaniji Edward Jones, Kate Warne, kazala je da su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, posebno potražnje za proizvodima kompanija, kao što je Apple.

»Sve je više zabrinutosti u vezi sa kompanijama koje brzo rastu i postavlja se pitanje mogu li i dalje rasti po tim stopama”, rekla je Warne.

S&P indeks finansijskog sektora oštro je pao, dva odsto, pri čemu je najveća gubitnica bila dionica Goldman Sachsa, s padom cijene za 7,5 odsto, nakon vijesti da će Malezija od te banke tražiti povrat svih naknada koje je dobila u aranžiranju svih poslova vrijednih milijarde dolara za državni fond 1MDB koji je u velikim problemima.

Pod pritiskom je bio i energetski sektor zbog pada cijena nafte. Izgledalo je da će cijene “crnog zlata” nadoknaditi dio gubitaka od prošle sedmice, jer je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u decembru.

Nakon početnog rasta cijene nafte su ponovo pale i zaronile na nove najniže nivoe u više mjeseci.

Među najvećim gubitnicama, s padom cijene od skoro sedam odsto, bila je dionica General Electrica, nakon što je poslovodstvo poručilo da je taj industrijski konglomerat pod pritiskom velikih dugova zbog čega će morati da proda dio imovine.

U oktobru su na Vol stritu cijene dionica oštro pale, pa su u jednom trenutku izgubile sve dobitke od početka godine, jer ulagači nijesu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Početkom novembra tržište se malo oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen sa tržišta.

Posljednjih dana tržište je ponovo pod pritiskom, jer su skoro svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Na evropskim berzama cijene dionica u ponedeljak su znatno pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 odsto na 7.053 boda, frankfurtski DAX skliznuo je 1,77 odsto na 11.325 poena, a pariski CAC 0,93 odsto na 5.059 bodova.

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...