fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad na Vol stritu

Oštar pad na Vol stritu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Vol stritu pali su u ponedjeljak više od jedan odsto, pa je nastavljen negativni trend koji je ušao u treću sedmicu, jer se ne nazire kraj trgovinskim tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones oslabio je 1,49 odsto na 25.896 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,23 odsto na 2.882 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 7.863 boda.

Najveća svjetska berza pod pritiskom je već treću sedmicu zaredom, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na dodatnih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, jer Kina do sada u pregovorima nije ispunila prije zadata obećanja.

Kina je odgovorila slabljenjem kursa juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Iako se posljednjih dana kurs juana stabilizovao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

Analitičari Goldman Sachsa upozorili su ovih dana da će recesijski rizici biti tim veći što će trgovinski sukob duže potrajati.

Ulagači su nesigurni i zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda, protesta u Hong Kongu, previranja na italijanskoj političkoj sceni i poraza argentinskog predsjednika Mauricia Macria u prvom krugu predsjedničkih izbora.

„Ulagači počinju shvaćati da ono što se događa van granica SAD-a utiče na globalnu, ali i američku ekonomiju, i da je činjenica da smanjenje kamata američke centralne banke neće ublažiti trgovinske probleme”, rekao je portfelj menadžer u Kingsview Asset Managementu, Paul Nolte.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u finansijskom, rudarskom, energetskom i potrošačkom.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 odsto na 7.226 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 odsto na 11.679 poena, a pariski CAC 0,33 odsto na 5.310 bodova.

Najčitanije