fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOstaviti organe da rade bez pritiska 

Ostaviti organe da rade bez pritiska 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada, kako su saopštili njeni predstavnici, podržava nezavisnost institucija, pri čemu organi treba da rade bez uticaja i pritiska kojem su u slučaju Atlas grupe izloženi kroz neprimjerenu i neprihvatljivu kampanju te kompanije, pojedinih medija i političkih stranaka.

“Crna Gora je pravna država sa jasnom podjelom nadležnosti organa i institucija”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću povodom obraćanja vlasnika Atlas grupe, Duška Kneževića premijeru Dušku Markoviću.

Vlada, kako su kazali, ne arbitrira o nadležnostima, već snažno podržava nezavisnost institucija i samostalnost u njihovom radu.

“Tužilaštvo, sudovi, regulator finansijskog sistema i organi za sprovođenje zakona treba i moraju da rade bez uticaja i pritiska kojem su u vašem slučaju izloženi kroz neprimjerenu i neprihvatljivu kampanju vaše kompanije, pojedinih medija i političkih stranaka”, rekli su iz Vlade.

Vlada, kako se dodaje, ostaje posvećena poštovanju zakona, snaženju institucija, očuvanju finansijske i ekonomske stabilnosti i obezbjeđivanju razvoja zemlje.

Knežević je pozvao Markovića da zaustavi državne organe da, kako je kazao, progone i maltretiraju njegove zaposlene.

On je, u otvorenom pismu Markoviću, kazao da od premijera očekuje da upotrijebi svoj autoritet i zaustavi progon zaposlenih u kompanijama Atlas grupe od državnih organa koji su pod njegovom ingerencijom.

Za Kneževićem je raspisana nacionalna potjernica, jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je otvorilo istragu protiv njega zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Knežević je javno optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da stoji iza naloga za njegovo hapšenje, kao i za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je ranije pokrenulo istragu u vezi sa poslovanjem Atlas i Invest banke Montenegro (IBM), koje su u vlasništvu Atlas grupe.

Centralna banka (CBCG) je 7. decembra uvela privremenu upravu u Atlas i IBM-u na osnovu rezultata prethodno sprovedenih kontrola.

Savjet CBCG je početkom januara donio rješenja o oduzimanju dozvole za rad IBM-u uvoeđnju stečaja u nju.

U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...