fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvaren milionski promet zbog otkupa akcija EPCG

Ostvaren milionski promet zbog otkupa akcija EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast oba berzanska indeksa i milionski promet, usljed otkupa akcija Elektorprivrede (EPCG), obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, porastao je 0,3 odsto na 789,11 poena, a MONEX 0,12 odsto na 11.650,9 bodova.

Promet, realizovan kroz 64 transakcije, iznosio je 14,6 miliona EUR i bio je dva i po puta veći od prošlosedmičnog, a najveći udio u njemu imale su akcije EPCG, čijih je 2,7 odsto u petak na berzi otkupila država.

Država je za 14,33 miliona EUR kupila 2,7 odsto akcija EPCG od italijanske kompanije A2A, čime je povećala udio u vlasničkoj strukturi na oko 88,1 odsto.

Vlada je, usvajajući informaciju o realizaciji ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, zadužila Ministarstvo finansija da do kraja ove godine, u dva navrata, preuzme od italijanske kompanije dionice crnogorske elektroenergetske kompanije. Ministarstvo finansija je zaduženo da preuzme i 636,79 hiljada akcija za 2,85 miliona EUR najkasnije do 31. decembra.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona EUR, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Akcije EPCG porasle su na sedmičnom nivou 1,6 odsto na 3,75 EUR.

Rasle su dionice tivatskog Primorja hotels & Restorants 25,3 odsto na 4,51 EUR, Zetatransa 9,5 odsto na 1,09 EUR i Luke Bar 4,2 odsto na 25 centi. Pale su akcije Crnogorskog Telekoma 2,9 odsto na 1,35 EUR, Jugopetrola 1,1 odsto na 11,32 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) blago na 60 centi.

Dionice Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ostale su na prošlosedmičnom nivou od 12 centi.

Trgovano je i akcijama Hipotekarne banke, Hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, koje koštaju 1,3 hiljade EUR, odnosno 6,5 EUR i 3,4 EUR. Akcije Luke Kotor su u petak koštale osam EUR, Jadrana Perast 2,5 EUR, a Citadel grupe 83 centa.

Početkom sedmice na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore stiglo je sedam ponuda, koje su dostavile četiri kompanije i tri konzorcijuma.

Ponude su dostavili tursko-danski konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, kompanije Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije i francusko-turski Groupe ADP Consorcium-TAV. Na tender su se prijavile i kompanije Corporacion America Airports iz Luksemburga i Limak Holding iz Turske, kao i konzorcijum DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TII, koji čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga.

Krajem sedmice Vlada je utvrdila Predlog zakona o radu, koji bi trebalo da popravi položaj zaposlenih i da, kako je ocijenjeno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, bude po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca.

Zakon je, kako su objasnili iz Vlade, usklađen sa EU standardima i trebalo bi da obezbjedi veću fleksibilnost na tržištu rada, kao i bolju zaštitu zaposlenih. Zakonom je, između ostalog, definisano da se radni odnos ubuduće zasnivaju bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes.

Zakon je predvidio i 50-ak slučajeva gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.

Najčitanije