fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvareni rekordni prihodi u šumarstvu

Ostvareni rekordni prihodi u šumarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U šumarstvu je u prošloj godini ostvaren rekordni prihod od 7,2 miliona EUR, što je 37 odsto više u odnosu na rezultate ostvarene prije pet godina, saopšteno je iz Uprave za šume.

„Ostvareni rezultat je utoliko vrijedniji, što je ostvaren uz smanjeni obim sječe od 15 odsto u odnosu na 2018, ili čak 36 odsto u odnosu na 2015. godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu, ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Takvim rezultatima, kako su objasnili, doprinijele su aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja, kao i insistiranje na dosljednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora.

„Takođe, očigledno je da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017. godine da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore“, dodali su iz Uprave.

Ta odluka je u prošloj godini produžena na još dvije, što u potpunosti podržavaju svi akteri u tom repro-kompleksu.

„Stoga danas imamo situaciju da je izvoz trupaca u prošloj godini manji 56 puta nego u 2015. godini“, dodaje se u saopštenju.

U Upravi za šume očekuju da će se ostvariti rekordni rezultati i u cjelokupnom sektoru šumarstva i drvoprerade.

„Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona EUR“, precizira se u saopštenju.

Uprava za šume, prema riječima njenih predstavnika, planira da i u ovoj godini postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

„Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u ovoj godini, gdje smo godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije