fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOstvariti viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030.

Ostvariti viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030.

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Namjera Vlade je ostvarivanje vizije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, što znači regionalno ujednačen i održiv ekonomski razvoj, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve, poručio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je, na otvaranju zasijedanja Mediteranske komisije za održivi razvoj u hotelu Maestral u Budvi, kazao da je Crna Gora usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine postala jedna od prvih zemalja u svijetu koja je u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

„Cilj ove strategije je izgradnja društva koje se temelji na kontinuiranom, inkluzivnom i održivom ekonomskom rastu, zaštiti prirodnih resursa i jačanju socijalne inkluzije“, rekao je Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naveo da Crna Gora tom strategijom pokazuje da u središte održivog razvoja društva stavlja rješavanje konkretnih problema, uz odlučnost da ih objektivno i kritički sagleda.

Radulović je kazao da je veoma značajno pokretanje inicijativa koje treba da konkretizuju praktične pristupe i akcije kako bi se sprovele aktivnosti Mediteranskog akcionog plana i Mediteranske komisije u predstojećem periodu.

Takođe, on je kao značajnu mjeru naveo i razvoj optimalnih praktičnih modela za primjenu principa integralnog upravljanja obalnim područjima, u sinergiji sa primjenom ekosistemskog pristupa u planiranju namjene morskih područja.
Crna Gora je, u okviru dvogodišnjeg predsjedavanja Mediteranskom komisijom za održivi razvoj domaćin zasijedanja, koja traje do četvrtka.

Mediteranska komisija za održivi razvoj je savjetodavno tijelo koje pomaže stranama potpisnicama Barselonske konvencije, koja se odnosi na zaštitu morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja, u njihovim naporima da integrišu pitanja zaštite životne sredine u svoje društveno-ekonomske programe i na taj način promovišu politike održivog razvoja u mediteranskoj regiji.

„Komisiju čine subjekti relevantni za sprovođenje politike održivog razvoja, a sastanku će prisustvovati predstavnici država Mediterana, organizacija koje povezuju lokalne zajednice, nevladin sektor, međuvladine organizacije i udruženja parlamentaraca Mediterana“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije