Otkup jagnjadi i ove godine

67
foto: MINA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Informaciju o otkupu jagnjadi za ovu godinu, prema kojoj će cijena mesa za penzionere iznositi 4,4 EUR po kilogramu, uz plaćanje na osam mjesečnih rata.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su kazali da će otkupna cijena jagnjadi u ovoj godini iznositi 2,4 EUR po kilogramu žive mjere.

„Otkup će obavljati dvije mesne industrije, nikšićki Goranović i Mesopromet Bijelo Polje“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će biti otkupljeno oko 13 hiljada jagnjadi.

Otkup tržišnih viškova jagnjadi organizuje se i ove godine u saradnji ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Saveza udruženja penzionera i Investiciono razvojnog fonda (IRF), uz učešće kompanija iz sektora mesne industrije.

„Realizacija programa biće značajna podrška i sigurnost poljoprivrednim proizvođačima za plasman tržišnih viškova jagnjadi, a penzionerima će se omogućiti da se pod povoljnim uslovima snabdiju kvalitetnim mesom“, smatraju u Ministarstvu.

IRF će obezbijediti kredit u iznosu od dva miliona EUR za finansiranje otkupa i blagovremenu isplatu poljoprivrednim proizvođačima.