fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtkupljeno 2,4 odsto više mlijeka

Otkupljeno 2,4 odsto više mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u septembru iznosila je 2,46 miliona litara, što je 2,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su kazali da je u septembru otkupljeno 6,2 odsto manje mlijeka nego u avgustu.

“Sadržaj mliječne masti u septembru je u odnosu na isti mjesec prošle godine manji 5,4 odsto, a proteina 5,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa avgustom sadržaj mliječne masti veći je 2,8 odsto, dok je proteina 1,4 odsto.

“U septembru je u odnosu na isti period prošle godine, zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 5,3 odsto, pavlake 12,6 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda dva odsto, kajmaka 68,2 odsto i sira 17,9 odsto”, dodali su iz Monstata.

U septembru je u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno povećanje kajmaka dva odsto, dok je došlo do smanjenja proizvodnje konzumnog mlijeka šest odsto, proizvodnje pavlake 23,7 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda 18,8 odsto i sira 22,6 odsto.

U periodu od januara do septembra ukupno otkupljena količina kravljeg mlijeka iznosi 21,18 miliona litara i bilježi se pad od dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najčitanije