fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtpremnine plaćaju dok se ne zaključi stečaj

Otpremnine plaćaju dok se ne zaključi stečaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni u Kombinatu aluminijuma (KAP), kojim gazduje nikšićki Uniprom, kao i u Preradi i Kovačnici, imaće pravo na otpremnine shodno socijalnom programu sve dok se ne okonča stečajni postupak u podgoričkoj fabrici, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministaratva su Danu kazali da je socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici, za one koji kroz proces stečaja ostanu bez posla, usvojen u julu 2014. godine sa osnovnim ciljem ublažavanja socio-ekonomskih posledica kod zaposlenih u postupku optimizacije broja radnika u KAP-u, Preradi i Kovačnici.

“Rok za prijavljivanje po pomenutom programu je, u skladu sa zaključcima Vlade, do okončanja stečajnog postupka u KAP-u. Po ovom osnovu Vlada je isplatila preko 4,5 miliona EUR”, naveli su iz Ministarstva.

Dan je pokušao da od stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića dobije informaciju u vezi sa time kada bi u KAP-u mogao da se zaključi stečaj, ali se on nije javljao na telefon.

Iz Privrednog suda su ranije saopštili da se vodi 70 sporova u kojima je KAP jedna od stranaka u postupku i da je zbog toga nemoguće dati projekcije o tome kada će se okončati stečaj.

Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, prema pisanju lista, isplatio je 25,7 miliona EUR za imovinu i nedavno mu je pravo korišćenja pretvoreno u pravo svojine nad imovinom KAP-a.

“Prema informacijama od stečajnog upravnika, u čijoj je nadležnosti pitanje vođenja stečajnog postupka, do sada je okončan veliki broj sporova pred domaćim i međunarodnim sudovima i arbitražama u kojima je KAP bio stranka. U toku je veći broj parnica po tužbama KAP-a u stečaju, po tužbama protiv KAP-a i dodatno, po prigovorima stečajnih povjerilaca En plus grupe, Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i VT banke”, kazali su iz Ministarstva.

Nakon uvođenja stečaja u KAP, fabriku je napustilo preko 500 radnika. Njih 414 je otišlo u penziju, pa nijesu dobili otpremnine. Zato su se kasnije i tužili sa državom, koja nije htjela da realizuje zakon donesen u Skupštini i isplati im 5,45 miliona EUR.

Stečaj u KAP je uveden polovinom 2013. godine, dok proizvodnju od 2014. godine organizuje Uniprom.

Iz Ministarstva su kazali da je od momenta preuzimanja KAP-a kompanija Uniprom investirala preko 20 miliona EUR, dok će u naredne dvije godine uložiti dodatnih 30 miliona.

“Nakon preuzimanja imovine KAP-a, novi vlasnik Uniprom je nastavio da organizuje proizvodnju koja je u prošloj godini iznosila 40 hiljada tona tečnog metala. Radi obavljanja privredne djelatnosti trenutno je angažovano oko 520 radnika, sa prosječnom zaradom od oko 775 EUR, kojima se uredno izmiruju zarade i propisani porezi i doprinosi, sa tendencijom rasta broja zaposlenih u skladu sa realizacijom investicionih aktivnosti”, zaključili su iz Ministarstva.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije