fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoren Sajam sezonskog zapošljavanja

Otvoren Sajam sezonskog zapošljavanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sajam sezonskog zapošljavanja, Summer Job, na kojem će se tokom naredna dva dana predstaviti oko 50 poslodavaca, otvoren je danas u Podgorici.

Sajam Summer Job, koji se održava 12. put, sjutra će biti održan na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Sajam organizuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (UCG) u saradnji sa Univerzitetom i partnerskim studentskim organizacijama.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG-a, Danilo Jelovac, kazao je na konferenciji za novinare da je turizam privredna grana koja ima mogućnost da obezbijedi veliki broj radnih mjesta i smanji nezaposlenost mladih ljudi.

„Sajam Summer Job postaje već tradiocionalna manifestacija. Cilj nam je da povećamo učešće domaće radne snage, pokrenemo mlade i zaposlimo ih u Crnoj Gori“, poručio je Jelovac na otvaranju sajma u Univerzitetskom sportsko – kulturnom centru.

Prema njegovim riječima, na taj način će se doprinijeti smanjenju nivoa nezaposlenosti mladih koji će se pripremiti za prvi izlazak na tržište rada.

Prorektorka UCG-a, Đurđica Perović, rekla je da je 12-ogodišnje trajanje manifestacije važan argument da se objedinjavanje znanja, vještina i kompetencija može uspješno realizovati samo u sadejstvu formalnog obrazovanja i praktičnih iskustava.

„Na ovogodišnjem sajmu Summer Job učešće će uzeti više od 50 poslodavaca, a zaposliće se na stotine mladih ljudi. Projekat će direktno uticati na smanjivanje angažovanja stranaca na sezonskim poslovima u turizmu u Crnoj Gori, a poslodavci će dobiti priliku da odaberu kvalitetan kadar, motivišu ga i zadrže“, saopštila je Perović.

UCG je, kako je navela, prepoznao potrebu uvođenja praktične nastave u sistem visokog obrazovanja.

„Poslodavcima preporučujem sadašnje i buduće studente UCG-a, jer ovdje mogu naći prostora da odaberu kadar za svoje kompanije“, dodala je Perović.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, rekao je da se nada da će mnogi studenti naći načina da ovo ljeto provedu konstruktivno.

„Nikome nije palo na pamet da limitira broj stranaca. Nama stranci ne smetaju. Oni su zdrava konkurencija. Mi njima treba da pokažemo da možemo, ne jednako dobro kao oni, već mnogo bolje“, poručio je Radulović.

On je saopštio da se četvrtina crnogorske ekonomije vrti oko turizma.

„Oko 60 odsto zaposlenja u turzmu su sezonski poslovi tokom špica sezone. Imate ozbiljnu šansu da nešto novo naučite i da se pronađete u nekom od poslova, a pritom i zaradite“, zaključio je Radulović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije