fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoreno skijalište Savin kuk

Otvoreno skijalište Savin kuk

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Winter opening na ski centru Savin kuk na Žabljaku održano je danas u organizaciji Skijališta Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Za sve posjetioce bio je organizovan besplatan prevoz iz Podgorice, a na događaju je nastupila grupa Crveno i crno. Takođe, dijelio se i besplatan kačamak, dok je kompanija Plantaže dijelila besplatno kuvano vino.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, kazao je da su od prošle godine počeli mnogo intenzivnije da rade na otvaranju zimske turističke sezone, prenosi Info biro.

“Poznato vam je da je politika takva da Vlada kroz značajna kapitalna sredstva i budžet ulaže u Skijališta i drugu infrastrukturu na sjeveru”, rekao je Davidović.

On je kazao da su u njegovom resoru iz godine u godinu sve više zadovoljni, s tim što je potencijal za razvoj mnogo veći.

“Skijališta Cne Gore u koja je do sad uloženo oko 36 miliona EUR, predstavljaju neki određeni generator, ne samo dolaska turista, već potreba za stvaranjem nekih novih vrsta usluga, zapošljavanje lokalnog stanovništva i unaprjeđenje standarda svih građana”, naveo je Davidović.

Prema njegovim riječima, samo ove godine, hoteli koji su najavljeni ili je već počela njihova izgradnja, dovešće do toga da zimski centri dobiju prve hotele sa pet zvjezdica, kao i da samo ta četiri projekta dupliraju kapacitete smještaja na sjeveru Crne Gore.

On je ocijenio da veliki hoteli predstavljaju sidro razvoja turizma, kako zbog načina prodaje, tako i zbog brendova koji njima upravljaju.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, podsjetila je da je organizacija na čijem je čelu imala intenzivne promotivne aktivnosti u prethodnom periodu kada je zimska turistička sezona posrijedi.

“Tradicionalno, sa novogodišnjim praznicima počinje zimska sezona. Broj evidentiranih turista u Crnoj Gori je 12 hiljada, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Radak Kukavičić.

Ona je, imajući u vidu nastupajuće praznike, navela da se očekuje velika posjećenost primorskih gradova i sjevera.

“NTO u narednom periodu očekuje sajam predstojeće zimske turističke ponude, ali i ljetnje. Važan sajam koji je ispred nas je onaj u Štutgardu, gdje će NTO zajedno sa turističkom privredom promovisati ponudu naših zimskih turističkih centara, a i generalno ponudu Crne Gore”, rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, ponuda Crne Gore je iz u godine u godinu sve kvalitetnija i raznovrsnija kada je u pitanju zima.

Direktor Skijališta, Miloš Popović, kazao je da trenutno nema dovoljno snijega za bezbjedno skijanje, ali i da ga očekuju narednih dana.

“Kako smo prije dvije sedmice otvorili Ski centar u Kolašinu, tako smo i ove nedjelje otvorili Ski centar Savin kuk, i spremno dočekujemo novogodišnje i božićne praznike, i čitavu tekuću zimsku sezonu”, rekao je Popović.

On je podsjetio da su ove godine u ponudi Ski centra Savin Kuk dvije žičare, tri ski lifta i oko pet kilometara skijaških staza namjenjenih za alpsko skijanje. Takođe će biti jedan avanturistički park namjenjen za one najmlađe, gdje će moći da se oprobaju na tim adrenalinskim sadržajima, a biće i u funkciji staza za hodanje na krpljama, koja povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero.

“Ove sezone na samom centru je instaliralan najmoderniji sistem kontrole i evidencije skijaša, Ski data sistem, koji košta oko 150 hiljada EUR”, dodao je Popović.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Žabljak, Vanja Krgović Šarović, poručila je da Durmitor nudi cijeli spektar uživanja na planini.

“Tako za one koji nijesu ljubitelji skijanja postoje druge opcije, kao što je šetnja kroz Nacionalni park (NP) Durmitor. Ove godine na Žabljaku imamo organizovanu stazu za nordijsko skijanje koja je dobila sve standarde Fis organizacije. Naš cilj je da ove godine, prvi put organizujemo i republičko takmičenje u nordijskom skijanju”, navela je Krgović Šarović.

Prema njenim riječima, što se tiče hotela i privatnih smještaja aposloutno su svi spremni i već ovih dana dočekuju prve goste.

“Naš doprinos, u saradnji sa NTO, Skijalištima i Ministarstvo, je da se potrudimo da turistima na skijalištima omogućimo što više zabavnih programa i sa više promocije”, zaključila je Krgović Šarović.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...