fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad akcija na Vol stritu 

Pad akcija na Vol stritu 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u utorak su cijene dionica skliznule s rekordnih nivoa, jer ulagače nijesu impresionirali poslovni izvještaji banaka, dok je američki predsjednik Donald Trump najavio dug put do trgovinskog dogovora s Kinom.

Dow Jones je oslabio 0,09 odsto na 27.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto na 3.004 boda, a Nasdaq indeks 0,43 odsto na 8.222 boda, prenosi Hrportfolio.

U fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati banaka. Dobit JPMorgan Chasea i Wells Farga bila je u proteklom tromjesečju nešto veća nego što su analitičari očekivali, ali ulagače je zabrinuo slabiji prihod tih banaka od kamata.

Nakon početnog pada i znatnih oscilacija tokom trgovanja, cijena JPMorgana završila je u plusu jedan odsto, dok je dionica Wells Farga pojeftinila tri odsto.

Analitičari procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ukoliko se procjene pokažu kao tačne, bio bi to prvi pad zarada američkih kompanija i banaka u posljednje tri godine.

Ulagače je pokolebala i ocjena Trumpa da predstoji dug put do trgovinskog dogovora s Kinom i da je spreman da uvede carine na dodatnih 325 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Prije nekoliko sedmica Vašington i Peking su dogovorili nastavak trgovinskih pregovora, a Trump je obećao da za to vrijeme neće uvoditi dodatne carine.

S druge strane, podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo podaci o prometu u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što pokazuje da je potrošnja, najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), i dalje snažna.

Pozitivno na tržište utiče i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka na sjednici krajem jula smanjiti ključne kamatne stope.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed smanjiti kamate barem 0,25 procentnih poena, a nakon nekoliko dobrih ekonomskih pokazatelja, sve je manje onih koji očekuju agresivniji rez od 0,5 procentnih bodova.

Cijene dionica na evropskim berzama u utorak su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 odsto na 7.577 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 odsto na 12.430 bodova, a pariski CAC 0,65 odsto na 5.614 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...