fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podigao cijene nafte

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 63 USD, podstaknute velikim padom američkih zaliha i signalima vodećih proizvođača da bi mogli razmotriti dodatno smanjenje snabdijevanja s obzirom na prisutnu zabrinutost analitičara u vezi potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,03 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 57,98 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se koncentrisali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 7,2 miliona barela.

To je više nego dvostruko više no što su analitičari očekivali.

“Izvještaj API-a prilično je konstruktivan za naftna tržišta, jer najavljuje uravnoteženje američkog tržišta nafte, s obzirom na stagnaciju proizvodnje i veću potražnju”, smatraju u holandskoj banci ING.

Dodatno je uzlazni trend podržala izjava iračkog ministra nafte Thamera Ghadhbana da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na sastanku raspravljati o dodatnom smanjenju snabdijevanja.

“U prošlogodišnjim raspravama OPEC je razmatrao smanjenje proizvodnje u rasponu od 1,6 miliona do 1,8 miliona barela dnevno”, rekao je Ghadhban.

Trenutno OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, kazao je da će OPEC i njegovi saveznici raspravljati o svjetskoj potražnji za naftom, naglasivši pritom da nijesu iznijeti novi predlozi o promjeni obima smanjenja proizvodnje.

Rast cijena nafte nije zaustavila ni OPEC-ova blago snižena procjena rasta svjetske potražnje za naftom u narednoj godini, za 60 hiljada barela dnevno, na 1,08 miliona barela dnevno.

Izmjenu su opravdali usporavanjem svjetske ekonomije.

U OPEC-u očekuju višak u snabdijevanju, predviđajući povećanje svjetske proizvodnje u narednoj godini, posebno proizvodnje iz škriljaca u SAD-u.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,74 USD, što znači da je porasla 74 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije